Безкрайно благодарна съм на грузинската посланичка Тамара Лилуашвили, че ме

...
Безкрайно благодарна съм на грузинската посланичка Тамара Лилуашвили, че ме
Коментари Харесай

На грузинска сватба нито една от чиниите не се раздига до края на празненството

 Грзинската посланичка и дядо Сионий Безкрайно признателна съм на грузинската посланичка Тамара Лилуашвили, че ме предложения да чествам националния ѝ празник с нейни сънародници в Бачковския манастир. Обителта бе определена неслучайно – учредена е от грузинеца Григорий Бакуриани през 1083 година. На тържеството съумях да съпреживея фамозните наздравици и да науча, че при тях се изправят с чаша в ръка единствено мъжете. Но това единствено раздразни апетита ми за още детайлности. Затова щом разбрах, че Владина Цекова е участвала на четиридневна грузинска женитба, на часа я разпитах.

На въпроса дали в действителност ястията се натрупат едно върху друго в комплицирана хранителна икебана събеседничката ми отговори с „ Да “. А на питането ми дали  тостовете са 36 тя отвърна, че може би са 360.

Владина е странник по природа, авантюрист по дух и сценарист и основен редактор на предаването за човешките полезности и добродетели „ Пътеки “ по Българска национална телевизия. Тя ни придвижва с описа си в Батуми, където е участвала на грузинска женитба. Празненството почнало „ непретенциозно “ в ресторант  с танци за към 80 индивида в навечерието на венчавката.

 Цекова, прочут модел от златните времена на Лада и ЦНСМ, а по-късно продуцент на телевизионни излъчвания, е нашият гид в безкрайните ритуали на класическата грузинска женитба, при която нито една от чиниите на масата не се отсервира до края на празненството.

Владина Цекова е и жена-усмивка. Това проличава и в спомените ѝ за грузинския град Батуми, където два дни не раздигали масите, отрупани с невъобразими деликатеси.

Не си мислете, че гостенката в Покана за пътешестване върви единствено по грзински сватби. Тя е освен странник, ами и поддръжник. Три пъти е минала пешком Пътят на Камино. Факт, заслужен за почетени е и възхита. Любопитното е, че преди да продължи описа си за венчавката в Батуми, тя ми довери, че ще върви на женитба и в Кайро, само че преди този момент описа по какъв начин се „ изплаща “ грузинска булка и разказа цветисто кинетичната статуя „ Али и Нино “ от световноизвестния създател Тамара Квеситадзе в Батуми.

Очаквам Владина Цекова и като женитбен кореспондент от сватбата в Египет, на която ще участва напълно скоро.

Снимки: персонален списък на Владина Цекова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР