Безглутеновата диета доби небивала популярност в последните години. Тя обаче

...
Безглутеновата диета доби небивала популярност в последните години. Тя обаче
Коментари Харесай

Безглутеновата диета застрашава сърцето ви!

Безглутеновата диета доби небивала известност в последните години. Тя обаче може да се окаже надалеч по-вредна, в сравнение с в миналото сме предполагали.

Хората, които по принцип имат нетърпимост към глутена или така наречен цьолиакия, наложително би трябвало да следват безглутенов режим на хранене. При тях потреблението на протеините от ечемика, пшеницата и ръжта водят до съществени здравословни неразположения. Мнозина обаче избират също да следват този режим, за да смъкват непотребните килограми.

Безглутеновата диета в действителност може да докара до събаряне на непотребните килца, защото при нея калорийният банкет е стеснен. В същото време обаче може да навреди на положението на организма.

Последното проучване по въпроса бе оповестено в British Medical Journal. Според него, когато здрав човек реши да се подложи на безглутенов режим, здравето му е в заплаха. Отказът от консумирането на глутен на процедура значи край с приема на пълнозърнести храни, които са потребни и лимитират редица болести на сърцето.

Учените са подложили на проучване 64 714 дами и 45 303 мъже. Всеки от тях е авансово проучен и е открито, че няма коронарна болест на сърцето. В интервала от 1986-та до 2010-та година на всеки четири години участниците попълвали въпросник по отношение на навиците си на хранене.

 Безглутенови храни

Резултатите посочили, че няма очевидна връзка сред приема на глутен и риска от сърдечно-съдови болести. В същото време обаче хората, които умишлено ограничавали приема на глутен при хранене, понижили приема и на пълнозърнести храни. А това към този момент се свързва със съществени последствия за сърцето.

В рамките на проучването станало ясно, че пониженият банкет на глутен не води до основна загуба на килограми, макар че диетата към момента е известна. Страдащите от цьолиакия не са нараснали броя си, само че хората, спазващи безглутенов режим – да. Те са най-малко три пъти повече спрямо последните няколко десетилетия. Изследователите се надяват да имат още благоприятни условия да следят този фешън феномен и последствията от него и за напред.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР