Без всякакво съмнение Корнелия Нинова спечели от Конгреса на БСП.

...
Без всякакво съмнение Корнелия Нинова спечели от Конгреса на БСП.
Коментари Харесай

Какво предстои в БСП след Конгреса - радикализация на опозиционното поведение или консолидацията на позицията на ръководство

Без всякакво подозрение Корнелия Нинова завоюва от Конгреса на Българска социалистическа партия. Вероятно и това беше повода, заради която се свика толкоз незабавно този конгрес – с цел да се види съотношението на силите.
Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ социологът  Кольо Колев:

Очевидно, съотношението на силите в Изпълнителното бюро не е толкоз изрично про-нея, колкото в по-широките редици на партията. Видяхте, тя беше на крачка от бламиране, когато разгласи свикването на Конгреса, след което към този момент съотношението на силите, вътре в границите на конгреса, беше почти 1 към 4 в нейна изгода. Това, за мен, е явен знак, че ще следва промяна на караула - нещо, което е особено при всеки нов водач на една партия - смяна на управителните фрагменти на национално и на районно равнище, която малко или доста постоянно се прави от водача.

Колев посочи, че всяка партия се нуждае от от време на време изчистване на нелицеприятните феномени и даде за образец скоростта, с която Борисов е приел оставката на здравния министър. В това отношение, на конгреса, Нинова е превзела една височина, от която ще може малко или доста да прави тези дейности. Разбира се,  това ще бъде обвързвано с огромна опозиция.

Според него, Нинова е потвърдила, че може да бъде опозиционен водач, само че остава по-големият проблем – дали тя ще може да се легитимира като опция на  главната ръководеща партия.

Политологът Борис Попиванов посочи, че в деня на конгреса на Българска социалистическа партия Валери Симеонов е получил единомислеща поддръжка от Конгреса на НФСБ, а се чака същото да се случи и на Конгреса на ГЕРБ на 26 ноември.

Пред Корнелия Нинова остава главната задача по какъв начин ще употребява демократичната си легитимност, разяснява политологът и посочи че въпросът е „ дали ще надделее стремежът за радикализация на опозиционното държание на Българска социалистическа партия, или ще надделее това, което беше изразено във втората част на отчета, а точно – дейности, ориентирани във вътрешността в партията, към консолидацията на позицията на самото управление, към минимизиране на гласовете на съперниците. Разбира се, на никое място не е казано, че двете трендове не могат да имат точки на секване, само че значимото е, кое ще бъде водещо.  Нинова би трябвало да реши за себе си дали ще се пробва да укрепва лидерски позиции или напротив  - ще извлича своето водачество от конфликта с най-голямата партия, в тази ситуация – ГЕРБ.

Политологът счита, че е допустимо в Българска социалистическа партия да се появят и нови вътрешни фракции. Голямата победа на Нинова е, че с речта си на Конгреса е иззела обичайни за остарялата десница полета в публичния спор – „ битката с корупцията “, „ модела ГЕРБ “, „ пленената страна “. Разрастването разрешава на партията краткотрайно да загърби вътрешните несъгласия, разяснява той. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР