Без Слави Трифонов ще тръгне 45-ото Народно събрание. Лидерът на

...
Без Слави Трифонов ще тръгне 45-ото Народно събрание. Лидерът на
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако поваленият от COVID-19 Слави Трифонов не положи депутатска клетва

Без Слави Трифонов ще тръгне 45-ото Народно заседание. Лидерът на “Има подобен народ” няма да постави клетва при откриването на Народното събрание, защото е с положителен PCR. Новината бе обявена в събота от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов.

“Kакто знаете господин Трифонов имаше признаци на COVID-19 и през днешния ден пробата му излезе позитивен. Г-н Трифонов е добре, под карантина е и съблюдава всички условия и правила на Националния действен щаб”, заяви Йорданов.

Още в нощта на изборите шоуменът изясни, че има признаци на болестта. Позитивен тест от 10 април значи, че най-малко до 23 април Трифонов ще остане изолиран. Той няма да може да постави клетва като народен представител, в случай че Народното събрание бъде призован тази или идната седмица.

Очаква се президентът да насрочи първо съвещание на 15 април. “Няма проблем, който и да е от новите депутати да постави клетва по-късно, в случай че има уважителни причини”, разяснява пред “Труд” докторът по конституционно право Борислав Цеков.

Съществува и още една алтернатива. “Конституционният съд позволи, поради изключителната ситуацията заболели или карантинирани поради COVID-19, да вземат участие в съвещанията на Народното събрание онлайн”, напомни професорът по конституционно право Пламен Киров.

Според него няма проблем преди клетвата на депутатите да се вземе процедурно решение, което да разреши болните и карантинирани новоизбрани депутати да се закълнат онлайн, както и да разпишат в домовете си клетвените заявления.

В член 76, т. 2 на Конституцията е записано следното: “На първото съвещание народните представители поставят следната клетва:

“Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се.” Там на никое място не е посочено, че тази клетва се поставя присъствено.

Проф. Николай Радулов е подал заявление в ЦИК името му да бъде заличено от листата на Има Такъв Народ в 24-и МИР София. На негово място влиза Антон Адамов.

“Отказах се от депутатското си място и в това няма никаква драма. Причината е, че този парламент няма да продължи повече от месец - това е персонално мое мнение. Имам да доправям образователната година с моите студенти, също така желая да доработя и детайлите в програмата за сигурността на партия “Има подобен народ”.

Ще се сготвям за идващия парламент. Според мен, никой към този момент не се съмнява, че ни предстоят нови избори. Всичко при нас в “Има подобен народ” е прелестно, няма никакви драми, в това можете да бъдете сигурни”, сподели проф. Николай Радулов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР