Без решение на българското правителство не може никоя войскова част

...
Без решение на българското правителство не може никоя войскова част
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Трябва да имаме готовност, ако военен конфликт все пак се случи

Без решение на българското държавно управление не може никоя войскова част да бъде употребена отвън България, означи някогашният боен министър

Испански изтребители се включиха в защитата на небето над България. Все по-конкретно се приказва за модернизацията на българската войска. Набелязани бяха съответни ограничения на КСНС при президента. Междувременно на интернационалната сцена не престават опитите за деескалация на напрежението по оста Украйна - Русия.

"Последният КСНС избегна въпроса за действителните опасности, които произтичат от подобен вид хибридни закани. Но съм задоволен от ограниченията, които бяха препоръчани. Те са заложени и в съдружното съглашение. Тези ограничения са от подобен темперамент, че без ясното водачество на премиера, министъра на финансите, на външните работи - не могат да се случат. Но с цел да се осъществят, би трябвало да проявим известно самообладание и схващане - все още са нужни запаси за превъзмогване на енергийната рецесия и Ковид рецесия ", съобщи някогашният боен министър Велизар Шаламанов в студиото на

Той е безапелационен, че на национално равнище разноговоренето не е образец за положително взаимоотношение. А напрегнато проблемите няма да бъдат решени. Прогнозира и лични промени.

"След срещата в Мадрид ще има същинско узряване, съдружното съглашение ще стартира да работи в региона на сигурността и защитата. Вероятно ще се наложат промени. Има наследени рецесии, основани от предното ръководство. Когато едни хора пречат за реализиране на промяната, разумното е те да бъдат заменени ", съобщи Шаламанов

Според него промяната ще стане тогава, когато ръководещите си показват действително по какъв начин българската войска се вписва в силите на НАТО.

"Трябва да се фокусираме върху нашите качества, върху развиването на индустриалната база. Радев е прав - не можем да модернизираме нашата войска единствено с доставки от чужбина, би трябвало да имаме потенциал, подобен потенциал се основава. Трябва да се прекъсне връзката с предишното, която ни дърпа обратно, да се откажем от техника, която е на 40-50 година ", акцентира някогашният боен министър.

И подчертава, че модернизацията е обвързвана освен с финансов, само че и с човешки запас. Той чака изтребителите от Съединени американски щати да дойдат в България, когато сме подготвени да ги приемем.

"Дава ни се сигнал, че ние не сме подготвени да ги приемем като инфраструктура, личен състав. Дава ни се опция да решим въпросите. F-16 не е просто един аероплан, това е многоцелеви изтребител със модерна електроника, летяща осведомителна платформа. Трябва всяка бронирана машина, всеки транспортен съд да разполага с интегрирана осведомителна система за връзка. Сега се заделят 35 млн. лева, които ще разрешат тази интеграция. В мига, в който инфраструктурата на "Граф Игнатиев " е подготвена и имаме подготвени летци, те ще дойдат ", посочи гостът.

Той разяснява вероятността българската батальонна бойна група да бъде изнесена отвън България.

"Без решение на българското държавно управление не може никоя войскова част да бъде употребена отвън България. Фокусирайки се върху това обаче, демонстрираме, че ни е боязън да сме равни с другите европейски нации, самоизолираме се и се унижаваме ", означи някогашният боен министър.

Отбеляза също, че има едно значимо изискване, което не би трябвало да се не помни - тази батальонна група би трябвало да бъде сертифицирана.

"Трябва да има проект на НАТО, искане до България и решение на държавното управление. Но тази група би трябвало да има цялостна оперативна съгласуемост. Да подсигуряваме, че няма да има потребност се разнасят батерии от машина на машина и да се употребяват незащитени средства за връзка. Но не би трябвало да има терзания наши военни да вземат участие в учения в Германия да вземем за пример ", акцентира събеседникът.

И напомни позицията на НАТО, че въоръжени сили на Алианса няма да се ангажират в защитата на Украйна. Затова дава въоръжение.

"Към момента виждаме, че дипломацията работи. Според мен би трябвало да се направи всички допустимо да бъде избегнат боен спор. Това ще бъде човешка покруса и за Русия и за Украйна. Но би трябвало да имаме подготвеност да реагираме, в случай че един ден това се случи ", съобщи Шаламанов.

И разяснява, че без решението на Петър Стоянов преди 25 година България да подаде заявление за участие в НАТО, в този момент страната ни е можела да бъде в позицията на Украйна.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР