Без особено напрежение е стартирал работният ден днес (21 октомври)

...
Без особено напрежение е стартирал работният ден днес (21 октомври)
Коментари Харесай

Персоналът на четирите болници в Смолянско покри зеления сертификат, с доста тестове

Без изключително напрежение е стартирал работният ден през днешния ден (21 октомври) в четирите многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване на Смолянска област. Подготовката за съблюдаване на новите условия - допускане на работа със зелен документ, след преболедуване или тест, е почнала още през вчерашния ден. Навсякъде е проведен пропускателен режим и екипите са на линия. Това стана ясно от инспекция на в регионалната МБАЛ и общинските лечебни заведения в Златоград, Девин и Мадан.    

" Тестваме ги гратис в нашата лаборатория с проби, предоставени от РЗИ. Над 30% от личния състав е с ваксини. 90% от останалата част имат антитела. Преболедувалите от последната вълна са малко. Един тест важи за 48 часа и по този начин ще продължим. Няма напрежение ", съобщи доктор Марин Даракчиев, изпълнителен шеф на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ АД в Смолян.

На този стадий коронавирус зони в регионалната болница има в инфекциозно и във вътрешно поделение, където са настанени към 60 пациенти. По думите на доктор Даракчиев в Отделението за анестезиология и интензивно лекуване ситуацията е динамична и е съвсем цялостно.



(Д-р Марин Даракчиев)

" Ако се наложи, имаме потенциал и сме стигали до 120-130 ковид-легла. Справяме се на този стадий. От Сдружението на регионалните лечебни заведения излязохме с предложение да важат и тестванията за антитела, тъй като хората са преболедували. Изпълняваме каквото ни подреди министърът. От през вчерашния ден вършим подготовка, с цел да осъществим нареждането ", добави Даракчиев.

Управителят на МБАЛ в Девин Радка Грозданова също съобщи, че първият ден с новите условия е минал без напрежение.

" На тези, които пристигнаха на работа и са без документ, им беше взет антигенен тест. Всички са негативни и са по работните си места. Голяма част от нашия личен състав прекара във втората и третата вълна. Част от тях са тествани с антигенен тест, част от тях - с ПСР, друга част са имунизирани. Може би общо към 60% от личния състав е имунизиран и преболедувал. За наслада, през последните 4-5 дни имаме леко утешение в броя пациенти с Ковид-19. Не са и малко позитивните - 17 сега. Но от 20-ти август имаме сериозен напор от заболели. През целия месец септември беше по този начин. Ежедневно броят на приетите в болница е бил сред 25 и 30 пациенти. Сега се усеща леко утешение на обстановката при нас ", изясни Грозданова.

Според нея главното пояснение за нарасналата заболеваемост в този интервал е доста мощният туристически сезон.



" Може би в действителност доминираше и Делта разновидността - мощно инфектиран. Имахме много огнища по селата. Много от хората, които потърсиха здравна помощ, имаха контакт с техни близки, завърнали се от чужбина. При нас четвъртата вълна се оказа най-тежка. Беше огромно тестване. Предвид това, че имаше много пациенти на кислородотерапия, е ясно, че положението им не беше леко. Радваме се, че имаме толкоз доста оздравели. Това е най-хубавата вест ", добави Радка Грозданова.

От там установяват ниска смъртност до момента.

" Но имаме много приведени в регионалната болница. Като смъртни случаи третата вълна беше по-тежка. Сега имаме повече хора на кислородотерапия ", посочи тя.



(Радка Грозданова, а най-отляво е доктор Людмил Личев) 

„ Не съм получил никаква заповед на имейла на болничното заведение от РЗИ или от министъра на опазването на здравето за метода, по който би трябвало да действам. Много огромен % от личния състав на болничното заведение е ваксиниран. Наредих на основната сестра да се обади на всички, които идват на работа, да си създадат бързи проби. Такива към този момент са направени. Мисля, че основават малко напрежение и дискомфорт за работа в болничното заведение. От сутринта чувам сътрудниците от огромните лечебни заведения, не знам те по какъв начин ще се оправят. Това, което ни наредят, ние ще го спазим и ще го вършим “, акцентира доктор Людмил Личев – шеф на МБАЛ в Златоград.

По думите му към 90% от работещите при тях са имунизирани, останалите са преболедували още през предишния август и септември. „ Имат построен имунитет, имат антитела, ревизират си ги постоянно. Постоянно се изследват, без значение дали са имунизирани или преболедували “, посочи той. 

„ В отделението имаме сега 18 заболели, от които 12 са позитивни, 6 са негативни. В началото имахме огромен взрив и увеличихме леглата. По заповед на министъра би трябвало да имаме 13 кревати, само че след диалог с шефа на РЗИ доктор Мими Кубатева осигурихме 20 ковид-легла, тъй като в отделението има толкоз. Сега съвсем всеки ден постъпват по 2-3-ма, само че и по толкоз изписваме. Поддържаме равнище от 15-16-18 на ден. Имаше една седмица, в която отделението беше цялостно “, уточни доктор Личев.

Той е безапелационен, че върнат пациент няма до момента, не биха го и създали.

„ Ако би трябвало, ще увеличим леглата. Но сякаш са по-малко от предходната вълна. Тогава отворихме отделението за долекуване и го напълнихме. После затворихме неврологично поделение и целият медицински личен състав се включи в ковид-екипа, лекуваха пациентите там. В най-големия пик стигнахме до 60 пациента “, добави доктор Личев.

От Златоград оповестяват за два смъртни случая до момента.



„ Но ние одобряваме заболели в неутежнено положение. Тези, които са за интубация, тъй като нямаме ОАИЛ, ги привеждаме в Смолян. За всеки болен персонално аз се обаждам в ОАИЛ или в инфекциозно поделение на доктор Сенкова и доктор Карагяурова, с цел да им подсигуря легло, тогава потегля колата за спешна помощ “, акцентира шефът на болничното заведение в Златоград. 

" Пуснал съм лист, с цел да видя какъв брой са ваксинирани, какъв брой са преболедували. Екипът ни не е огромен и аз си знам кой е ваксиниран, кой е преболедувал – 70-80%. Знам какво да върша. Нямаме проблеми с личния състав. Тези, които не са имунизирани, през 48 часа би трябвало да ги тестваме ", съобщи доктор Стефан Хаджиев – шеф на МБАЛ в Мадан.



(Д-р Стефан Хаджиев)

Там също е проведен пропускателен режим - за мерене на температура, за стерилизация и за личния състав.

„ На всеки пациент се прави бърз антигенен тест, без значение дали има документ, или не. С ковид имаме настанени 13 заболели. При нас е много по-напрегнато през тази вълна, спрямо другите пикове. Сега имаме и повече смъртни случаи. Тази вълна е по-силна и по-тежка “, проучва доктор Хаджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР