Без нарушения на изборния ден започнаха изборите в страната. Това

...
Без нарушения на изборния ден започнаха изборите в страната. Това
Коментари Харесай

Без нарушения започнаха изборите в страната, на места се образуваха опашки

Без нарушавания на изборния ден започнаха изборите в страната. Това съобщиха от Министерство на вътрешните работи.

До момента не са постъпили сигнали за тежки закононарушения, които да попречват отваряне на секциите.

Българските жители избират общински съветници, кметове на общини, кметове на региони - в София, Пловдив и Варна, и кметове на кметства.

Изборният ден започна  в 7:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч., като може да бъде продължен до 21:00 ч., в случай че пред секцията има негласували гласоподаватели. На локалните избори не се образуват секции и не се гласоподава в чужбина. 

Броят на изборните секции е общо 12 299, от които 442 преносими изборни секции.  

За локалния избор са разпечатани към 20 млн. хартиени бюлетини. На изборите няма да се гласоподава с машини, откакто в петък Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение във всички изборни секции да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.

58 партии и 9 коалиции участват във вота през днешния ден. Този път участниците в локалните избори са по-малко по отношение на 2019 година, когато българите можеха да избират сред 59 партии и 7 обединения. Малко над 6 милиона и 48 хиляди са гласоподавателите, включени в предварителните описи за локалните избори.

Пловдив

Нормално започн изборният ден в Пловдив. Близо 290 000 са гласоподавателите там, съгласно описите. Те гласоподават за кмет, кметове на 6-те региона и за общински съветници. Избирателните са 472 секции. От тях 9 са в лечебни заведения и в местата за отнемане от независимост, а 4 са избраните за хора с трайни увреждания.

Бургас

Стартира обикновено изборният ден в Бургас. Всичките 340 изборни секции отвориха в 7 ч.

Стара Загора

В Стара Загора и района стартира изборният ден обикновено. Изборните секции отвориха в 7:00 часа. Жителите на Общината избират сред шестима претенденти за кмет и 23 кандидатски листи за общински съветници. Общо 141 131 души имат право на избор. Това сочи справката на Дирекция „ Гражданско положение “ на Община Стара Загора. Избирателните секции на територията на общината са 211, като в тази численост влизат тези, разкрити в профилирани институции – 4, и две планувани с Подвижна изборна кутия. До края на законоустановения период – 14 октомври, 3785 броя са подадените и обработени заявки за гласоподаване по сегашен адрес. Днес пълноправие навършват петима гласоподаватели. Най-възрастните гласоподаватели са двама мъже на достолепните 100 и 101 години

Варна

Изборният ден във Варна стартира умерено, а секциите отвориха порти в 7ч. Секционните изборни комисии във Варна са 409, като 10 са разкритите в здравни заведения, в пандиза и в следствието, а 2 са преносимите секции в кметство " Тополи " и още една - за регионите " Одесос ", “Приморски “ и „ Младост ". Гласоподавателите във Варна са към 280 000.

Хасково

В Хасково изборният ден стартира умерено като места имаше и опашки. 75 962 са гласоподавателите в община Хасково, като в регионалния град са 60 733. Над 500 служители на реда са ангажирани с защитата на реда в изборния ден. Всички секции отвориха порти в точния момент.

Царево

Изборният ден стартира и в община Царево. Четирима са претендентите, които се борят за кметското място. 13 са мандатите в локалния парламент, а 50 са искащите за тях, което значи, че за едно място в общинския съвет се борят приблизително по четирима души.

Враца

Изборният ден стартира обикновено в община Враца. Там претендентите за общински съветници са 320. За кмет на общината кандидатите са 9 кандидати, а за първенци на общо 20 дребни обитаеми места са се кандидатирали 68 души.

Кърджали

В Кърджали стартира обикновено изборният ден. Още в 7 ч. имаше жители, които пристигнаха да гласоподават. Днес гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас до 20 ч. Гласуваме единствено с хартиени бюлетини. /БГНЕС

Видин

Изборният ден във Видин стартира обикновено. Всички 130 секции са отворили на време. Няколко членове на комисии не са отишли на времена работа, само че пък са сменени с други. 11 са претендентите за кметския пост, 279 пък желаят да бъдат общински съветници.

Пазарджик

Спокойно и неособено интензивно стартира гласуването в Пазарджик. В урната в кв. „ Изток ” има няколко бюлетини, гласуването тече, само че ползата не е огромен. В Пазарджик претендентите за кметския стол са 12. За местата в локалния парламент се състезават 23 партии и обединения. Над 116 000 души имат право на глас в Пазарджик.

Русе

Изборният ден в област Русе стартира на всички места. Неговият край е разгласен за 20.00 часа, само че по изключение там, където има чакащи да гласоподават, той може да бъде продължен с още час, т.е. до 21.00 ч. За момента няма сигнали за нарушавания на никое място в района и всички 339 секции отвориха в точния момент. Организацията по секционните комисии е доста добра и няма закъснение в процеса на гласоподаване. Гласуването върви бързо. На места се образуваха опашки, само че чакането е в границите на не повече от 15 минути. В някои от общините в русенско се е наложило промяна на членове на секционни изборни комисии, само че измененията са били навреме осъществени.

Монтана

Спокойно стартира изборният ден в Монтана, над 118 000 са гласоподавателите, по-малко са с 3500 спрямо изборите за локална власт през 2019 година

Ямбол

Нормално стартира изборният ден в Ямбол. Без проблеми са отворени всички 105 изборни секции. На територията на общината има разкрити 2 преносими секции и по една в две лечебни заведения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР