Бейрут търси решение, след като Саудитска Арабия и Бахрейн изгониха

...
Бейрут търси решение, след като Саудитска Арабия и Бахрейн изгониха
Коментари Харесай

Ливан е изправен пред нова криза след министерски коментар, довел до разрив със Залива

Бейрут търси решение, откакто Саудитска Арабия и Бахрейн изгониха посланиците на Ливан поради мнения на настоящ министър за ролята на най-голямата стопанска система от Персийския залив във войната в Йемен.

Кувейт, по принцип по-умерен в изразяването на взаимност със Саудитска Арабия, направи същото ден по-късно. Трите саудитски съседки не разрешиха изцяло всевъзможен импорт от застрашения от стопански колапс Ливан (заради спор за трафик на опиати Рияд го не разрешава от април). Обединените арабски емирства по-късно приканиха жителите си да изоставен Ливан и (подобно на Саудитска Арабия) изтеглиха дипломатите си от Бейрут.

Министър Жорж Кардахи е направил коментара, преди да поеме властта като част от развръзката на траяла политическа рецесия. С поддръжката на шиитското придвижване " Хизбула ", съдружник на основния саудитски съперник Иран, предприемачът да сформира държавно управление, в което Кардахи стана министър на информацията.

Повод стана видеоклип с въпросните мнения, който стартира да се популяризира онлайн предходната седмица и който е от изявление, обещано през август. Той изяснява, че в Йемен шиитските бунтовници хути, против които води война Саудитска Арабия, се " пазят... от външна експанзия ". Той изиска и " край " на войната, която се води от средата на предишното десетилетие и която назова " безплодна ".

Нова рецесия

За Ливан това е следващата рецесия, откакто битката за въздействие сред разнообразни арабски сили, ползите на прилежаща Сирия и Иран и окопаването на етноконфесионалните групи в личните им ползи изправиха дребната страна на ръба на икономическата и политическата бездна.

Ливан, рецесията с ковид се задълбочава, а следствието на опустошителния гърмеж в Бейрут със стотици убити и стотици хиляди оставени без дом още веднъж бе спряно, откакто.

Иранско-саудитският конфликт стана мотив и за друга рецесия през 2017 година Тогавашният министър председател Саад ал Харири, по време на посещаване в Саудитска Арабия,, до момента в който кралството призоваваше за " балансиране " в ливанската външна политика. Впоследствие разногласието бе решен и той съумя и да се прибере, и да се върне на поста.

Овладяване от Иран

В новия случай реакцията на богатите арабски монархии в Персийския залив - множеството от които са съдружници на Саудитска Арабия във войната в Йемен, а съперниците им, хутите, са поддържани от Иран - е следващо тестване за Ливан. След края на гражданската война през 90-те години на предишния век точно тези страни наливаха милиарди долари в опитите за възобновяване.

В последните години, поради възходящото въздействие на Иран (включително тъй като " Хизбула " се трансформира от въоръжена формация във водеща политическа партия) желанието им да вършат това понижа. Още по-голям е рискът, в случай че ливанците, които работят в Залива, бъдат изгонени (такъв е бил в миналото и Жорж Кардахи), тъй като това би прекъснало съществени приходи за ливанската стопанска система в сложен миг.

 В следената от хутите йеменска столица Сана се появиха билборди в поддръжка на Кардахи. На този написа:
© Reuters

В следената от хутите йеменска столица Сана се появиха билборди в поддръжка на Кардахи. На този написа: " Да, Жорж, войната в Йемен е безмислена. "

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан изясни, че думите на Кардахи са образец за преодоляването на Ливан от Иран.

"Това е признак на действителността - действителността, че политическата сцена в Ливан остава доминирана от "Хизбула ". Въпросът не е какво споделя един министър, а по какъв начин случилото се демонстрира в какво положение е Ливан. "
принц Файсал бин Фархан,
външен министър на Саудитска Арабия

Като знак за нерешените проблеми сред Рияд и Техеран, Саудитска Арабия отбелязя финансовата институция на " Хизбула " в Ливан като терористична организация.

Реакции

Президентът Мишел Аун, който е в топли връзки с " Хизбула ", прикани Кардахи да " достави възприятието си за национализъм над всичко " само че съгласно Кардахи е изключено да подаде оставка. Микати, който работи за стопляне на връзките с Рияд, побърза да се разграничи и да каже, че тези позиции нямат нищо общо с ливанското държавно управление. Сходен апел към Кардахи имаше и от Микати.

 Жорж Кардахи с маронитския патриарх Бешара Бутрос Рай
© Reuters

Жорж Кардахи с маронитския патриарх Бешара Бутрос Рай

Маронитският патриарх Бешара Бутрос Рай прикани управляващите да създадат " решителна " крачка, с цел да завърши рецесията.

"Вярно е, че се разграничаваме от всевъзможни спорове, само че не се разграничаваме от никаква позиция, която в взаимност със Саудитска Арабия и страните от Залива. "
Наджиб Микати,
министър председател на Ливан

В кабинета царува напрежение поради разногласието с Кардахи. Според външния министър Абдуллах Бу Хабиб обаче държавното управление с интернационална помощ без значение от различията. Тези разногласия са доста деликатни при комплицираното сформиране на държавно управление в Ливан, което е мозайка от общности и партии и което би трябвало сполучливо да докара страната до избори в края на март следващата година.

Кардахи е някогашен водещ на развлекателни излъчвания. Той отбрани думите си, като изясни на конференция, че твърденята му не са " партийно оцветени ", а единствено е изразил мнението си, преди да заеме поста. Затова не счита да се " поддаде на шантаж от никого - нито страни, нито посолства, нито обособени лица ". " Хизбула " също го отбрани за " смелите " му и " почтени " мнения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР