Betindex: Новак Джокович е фаворит за следващата титла от Големия шлем

...
Новак Джокович приключи триумфално сезона в тениса, като спечели шестата
Коментари Харесай

Новак Джокович приключи триумфално сезона в тениса, като спечели шестата си титла от финалите на ATP. Сърбинът победи безапелационно норвежеца Каспер Рууд със 7:5, 6:3 в битката за трофея в Торино и показа на света, че не се е отказал от мисълта да се завърне на световния връх. Всъщност, ако сърбинът не беше лишен от точките за титлата от Уимбълдън през юни, той със сигурност нямаше да е едва №5 в края на 2022-ра. Възможно беше дори да бъде пред Карлос Алкарас, който финишира годината като първи в ранглистата, въпреки че пропусна финалите в Торино заради контузия.

И въпреки че професионалният тенис излиза в най-продължителната си ваканция през годината, интригата кой ще бъде следващият носител на титла от Големия шлем вече е налице. Както отбелязват от Betindex, Ноле е претендент №1 за титлата от Australian Open. Всички основни букмейкъри, които вече приемат залози за шампион в първия Мейджър турнир за 2023 г., дават най-големи шансове именно на Джокович. Сърбинът е категоричен фаворит за трофей в Мелбърн, като за момента коефициентите варират между 2.00 и 2.65. Но нито един от потенциалните му конкуренти не е оценен със ставка под 4.00, което говори красноречиво колко голяма е разликата към настоящия момент. Като основен претендент според залозите се явява Даниил Медведев, а лидерът в световната ранглиста Карлос Алкарас е едва трети според предварителните прогнози. Рафаел Надал, чиито изяви в Торино за съжаление подсказаха, че той скоро ще последва пътя на Роджър Федерер, трябва да защитава титлата в Мелбърн от началото на тази година, но специалистите дават повече шансове на ексцентричния любимец на австралийските фенове, отколкото на рекордьора по титли от Шлема.

Австралия отмени забраната за влизане в страната

Така че за Ноле пътят към изравняване с Рафа на върха на класацията с 22 трофея от Мейджър турнири е открит. Освен ако не бъде затворен пак от граничните власти в Австралия. Едва ли има нужда да припомняме какво се случи в началото на тази година - категоричната антиваксърска позиция на Джокович роди един от големите скандали в спорта през 2022-ра. Сърбинът отказа да се съобрази със здравните протоколи на Зеления континент, наложени във връзка с пандемията COVID-19. Поради това Австралия не само отпрати Джокович, без да му позволява да вземе участие в надпреварата, но му наложи и 3-годишна забрана да посещава страната. Ако такава още е в сила, то е ясно, че и този път Ноле няма да бъде сред главните действащи лица на корта в Мелбърн. Преди няколко седмици сърбинът заяви, че е получил “позитивни сигнали” след контакт на неговите адвокати с институциите в Австралия. И добрите новини завариха Новак в Торино, като той въодушевено обяви, че е получил потвърждение за отмяна на забраната. Може би е рано за еуфория, като се има предвид, че и преди последния Australian Open имаше спекулации дали все пак на Джокович няма да бъде позволено да играе. Но в крайна сметка се взе решение да бъде отпратен, за да не послужи като флаг на антиваксърското движение. Като знаем колко са безкомпромисни здравните власти в Австралия, нищо не може да е сигурно, докато не видим Ноле на корта в Мелбърн. Засега обаче той е големият фаворит.

Джокерът няма намерение да спира скоро

Триумфът на сърбина в Торино е знаменателен поради още една причина. Освен че с шестия си трофей изравни досегашния рекордьор Роджър Федерер, Новак Джокович стана и най-възрастният шампион във финалите на ATP в 53-годишната история на турнира. И въпреки че вече е на 35, Джокерът няма никакво намерение да спира скоро с професионалния спорт. “В американския футбол има крайна зона, но при мен няма такава. Изобщо не се и замислям дали идва време да спирам кариерата си. Не знам какво ми готви бъдещето, но още изпитвам огромен глад да печеля трофеи, да правя история в този спорт, да се състезавам на най-високо ниво в целия свет, да нося хубави емоции на феновете. Това ме води напред”, заяви Джокович след победата в Торино. И въпреки че споровете кой е най-великият тенисист на всички времена няма да стихнат скоро, то Ноле определено има своите аргументи, с които да се опита да го спечели.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР