Беше топло ръкостискане между най-невероятните държавници, проведено под лъчезарния поглед

...
Беше топло ръкостискане между най-невероятните държавници, проведено под лъчезарния поглед
Коментари Харесай

Египет заплашва да анулира своя десетилетен мирен договор с Израел. Какво означава това?

Беше топло здрависване сред най-невероятните държавници, извършено под лъчезарния взор на президента Джими Картър , написа „ Асошиейтед прес “.

Слънчевата светлина струеше през дърветата в Кемп Дейвид, Мериленд, до момента в който египетският президент Ануар Садат и израелският министър-председател Менахем Бегин втвърдиха удивително съглашение , което разреши повече от 40 години мир сред Израел и Египет . Той служи като значим източник на непоклатимост в един неустойчив район . Този мир се резервира през две палестински въстания и поредност от войни сред Израел и Хамас . Но в този момент, когато министър председателят Бенямин Нетаняху даде обещание да изпрати израелски войски в Рафах , град в Газа на границата с Египет , египетското държавно управление заплашва да анулира съглашението.

Ето взор към историята на контракта и какво може да се случи, в случай че бъде анулиран.

Откъде произлиза съглашението?

Беше 1977 година и Бегин, новият министър-председател на Израел, се опълчи на отстъпването на която и да е земя, превзета от Израел десетилетие по-рано в Близкоизточната война през 1967 година Тези земи включват Синайския полуостров в Египет. Египет и Израел са водили четири огромни войни , последната през 1973 година Затова светът шокира, когато египетският Садат скъса с други арабски водачи и реши да влезе в спор с израелците . Разговорите приключват със Споразуменията от Кемп Дейвид през септември 1978 година и кротичък контракт през идната година.

Съгласно мирния контракт Израел се съгласи да се отдръпна от Синай, който Египет щеше да остави демилитаризиран . Израелските кораби получиха позволение за прекосяване през Суецкия канал, основен търговски път. Страните откриха цялостни дипломатически връзки в първото спокойно съглашение на Израел с арабска страна. Пейдж Александър, основен изпълнителен шеф на Carter Center, посочи:

„ Споразуменията от Кемп Дейвид бяха ръководени от трима смели мъже, които заеха смела позиция, тъй като знаеха трайните последствия за мира и сигурността, както тогава, по този начин и за бъдещето. Имаме потребност от същия тип водачество през днешния ден, а това сега липсва. “

Каква е настоящата позиция на Египет?

Двама египетски публични лица и западен посланик споделиха пред „ Асошиейтед прес “ в неделя, че Египет може да приключи мирния контракт , в случай че израелските войски нахлуят в Рафах.

Според Нетаняху Рафах е последната останала цитадела на Хамас след повече от четири месеца война и че изпращането на сухопътни войски е от значително значение за успеха над групировката . Египет обаче се опълчва на всеки ход, който може да изпрати обезверени палестинци да избягат през границата на негова територия. Рафа също по този начин служи като съществена входна точка на обсадената територия за филантропична помощ и израелска офанзива може да задуши доставките на основни артикули.

Населението на Рафах е повишено от 280 000 души до почти 1,4 милиона, защото палестинците бягат от борбите на други места в Газа . Стотици хиляди от тези евакуирани живеят в разпръснати палаткови лагери .

Нетаняху е наредил на военните да приготвят проект за евакуация на всички палестински цивилни преди началото на офанзивата . Но не е ясно къде ще отидат.

Нетаняху сподели в неделя, че те ще могат да се върнат в открити пространства по-на север. Тези региони обаче бяха мощно развалени от израелската атака .

Какво се случва, в случай че договорът се анулира?

Договорът доста лимитира броя на войските от двете страни на границата, макар че страните са се съгласили в предишното да трансформират тези договорености в отговор на съответни закани за сигурността. Това разреши на Израел да концентрира армията си върху други закани. Наред с войната в Газа , Израел взе участие в съвсем ежедневни конфликти с въоръжената формация Хизбула в Ливан, до момента в който неговите сили за сигурност са ситуирани мощно в окупирания Западен бряг .

Ако Египет анулира съглашението , това може да значи, че Израел към този момент не може да разчита на южната си граница като оазис на мира . Укрепването на силите по границата с Египет безспорно би провокирало израелската войска, която към този момент е едва натоварена. Но това би имало съществени последствия и за Египет . Египет е получил милиарди долари американска военна помощ от Съединени американски щати след мирното съглашение .

Ако съглашението бъде анулирано, това може да заплаши това финансиране. Масивното военно струпване също би натоварило така и така затруднената стопанска система на Египет .

Александър посочи, че всяка стъпка, която може да въвлече Египет във военните дейности, „ би била пагубна за целия район “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР