Берн. В сряда Швейцария отмени преговорите за спасяване на дълго

...
Берн. В сряда Швейцария отмени преговорите за спасяване на дълго
Коментари Харесай

Politico: Швейцария излезе от преговорите с ЕС за споразумение за всестранно сътрудничество

Берн. В сряда Швейцария анулира договарянията за избавяне на дълго отлаганото съглашение за съдействие с Европейски Съюз, заявявайки, че не може да одобри настояванията на Брюксел по въпроси като правата и заплатите на жителите, написа европейската редакция на Politico .

„ Вземайки поради [вътрешните] съвещания и въз основа на резултатите от договарянията през последните месеци, [швейцарският] федерален съвет дефинира, че договарянията с Европейски Съюз... не са довели до нужните решения “, сподели президентът на Швейцария Ги Пармелин пред кореспонденти в Берн. „ Поради това Федералният съвет реши да приключи договарянията по плана за институционално съглашение “.

Така нареченото рамково съглашение беше контрактувано сред 2014 и 2018 година и трябваше да надгради връзките сред Европейски Съюз и Швейцария - които понастоящем се уреждат от смесени двустранни контракти - в региона на безпроблемните пътувания, взаимното признание на индустриалните стандарти, селскостопанските артикули, държавна помощ, медицински произведения, гражданска авиация и сухопътен превоз.

Но, в случай че не бъде финализирано съглашението, това може да има гибелен резултат във всички тези области, защото другите контракти, уреждащи всеки от тях, остаряват. Швейцария е четвъртият по величина търговски сътрудник на Европейски Съюз, до момента в който Съюзът е най-големият пазар на алпийската република. Острият диалог също по този начин алармира за по-напрегнати връзки сред Швейцария и Европейски Съюз.

Въпреки че през 2018 година двете страни съумяха да изготвят проектоспоразумение, обхващащо всички тематики, използването на контракта беше спряно, защото швейцарското държавно управление съобщи, че би трябвало да се съветва с локалните сътрудници по отношение на последствията от договорката. След тези диалози Берн сложи съответни условия по три области - разпоредбите за държавна помощ, опцията жителите на Европейски Съюз да получат достъп до швейцарската обществена система и отбрана на по-високите швейцарски заплати. Оттогава Берн и Брюксел се пробват да изчистят тези въпроси, само че без триумф.

Преговорите на високо ниво сред Пармелин и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не съумяха да преодолеят разликите, като Комисията съобщи, че настояването на Швейцария да се решат и трите въпроса отвън по-широката договорка е „ просто недопустимо “.

В изказване в сряда Брюксел изрази разочарованието си от решението на Швейцария: „ Съжаляваме за това решение, като се има поради напредъкът, реализиран през последните години, с цел да се трансформира в рамка на институционалното рамково съглашение “.

В него се споделя, че „ главната цел “ на договорката „ е да се подсигурява, че всеки, който оперира на единния пазар на Европейски Съюз, до който Швейцария има забележителен достъп, е изправен пред същите условия. Това в основата си е въпрос на правдивост и правна сигурност “.

Комисията също по този начин насочи индиректно предизвестие, че отхвърлянето на договорката би имало последствия за Швейцария, тъй като рамковият контракт е „ от значително значение за сключването на вероятни бъдещи съглашения по отношение на по-нататъшното присъединяване на Швейцария в единния пазар, а също и значителен детайл за взимане на решение за по-нататъшен прогрес към взаимноизгодния достъп до пазара “.

Изпълнителната власт на Съюза също по този начин предвижда, че връзките сред Европейски Съюз и Швейцария ще се влошат в следствие, защото съществуващите двустранни контракти по въпроси като търговията стават все по-остарели: „ Днес те към този момент не са в крайник с това, което връзките сред Европейски Съюз и Швейцария би трябвало и могат да бъдат “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР