Берлин. Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) повиши бойната готовност на

...
Берлин. Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) повиши бойната готовност на
Коментари Харесай

Die Welt: НАТО повиши бойната си готовност заради концентрацията на руски войски край Украйна

Берлин. Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) увеличи бойната подготвеност на своите 40 000 сили за бързо реагиране по отношение на хипотетичното скупчване на съветски войски покрай границите на Украйна. Това заяви в сряда вестник Die Welt базирайки се на почитан посланик от НАТО.

Обединената оперативна група за доста висока подготвеност (VJTF) на НАТО, която е част от силите за бързо реагиране, „ би трябвало да бъде подготвена да се разположи в зоната на рецесията в границите на пет дни вместо седем, както беше преди “. В момента командването на VJTF се управлява от Турция. През 2023 година ще премине към Германия.

В същото време, както показва Die Welt, други елементи от силите за бързо реагиране на НАТО, в това число специфични елементи и логистици, също са приведени в нараснала бойна подготвеност. Съответното решение, съгласно вестника, е взето предходната седмица от Северноатлантическия съвет, в който са показани всички страни, които съставляват Алианса. Освен това, съгласно изданието, задачата за повишение на бойната подготвеност на НАТО е и усилване на отбраната на страните членки от Източна Европа (Полша, Румъния, балтийските страни).

Говорител на НАТО отхвърли да удостовери обществено тази информация. „ Съюзниците от НАТО ясно дадоха да се разбере, че [действията на Русия] би трябвало да бъдат транспарантни, Русия би трябвало да понижи напрежението, а ние също по този начин дадохме да се разбере, че всяка по-нататъшна експанзия ще има цена и последици. Политиката на НАТО по отношение на Русия остава поредна: защита и разговор “, сподели представителят на алианса.

В събота Der Spiegel заяви, че висшият главнокомандващ на НАТО в Европа, американският военачалник Тод Уолтърс, е предложил на съдружниците да разширят наличието на Алианса на източния фланг, а точно в България и Румъния, в отговор на хипотетичното скупчване на съветски войски покрай границите на Украйна. Според Уолтърс увеличението на контингента би било сигнал за Москва, че НАТО не има намерение да следи дейностите на Руската федерация покрай границите на Украйна, без да предприеме никакви ограничения. Той твърди, че съгласно него това не съставлява провокация, а е належащо за „ презастраховане “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР