Бенджамин Коен, преподавател по международна политическа икономия в Калифорнийския университет

...
Бенджамин Коен, преподавател по международна политическа икономия в Калифорнийския университет
Коментари Харесай

Рано е за лагерен огън с книжните пари

Бенджамин Коен, учител по интернационална политическа спестовност в Калифорнийския университет в Санта Барбара, в публикация за Project Syndicate
Независимо дали е подготвен за това или не, на финансовият свят му се постанова да свикне с опцията за бъдеще без обичайни банкноти и монети. Дали евентуалното изгубване на обичайните пари би трябвало да бъде приветствано или да всява боязън? И какво ще значи това за вътрешните и интернационалните пазари и политиката?

Две излезли неотдавна книги от уважавани икономисти приготвят почвата за идните диспути по тематиката, като подчертават на два въпроса. Първият е дали парите в брой би трябвало да изчезнат. Вторият е дали това в действителност ще се случи. Двете книги споделят доста и по двата въпроса.
Кенет Рогоф от Харвардския университет е създател на " Проклятието на парите: по какъв начин банкнотите с огромен номинал подкрепят престъпността, укриването на налози и лимитират паричната политика " Есвар Прасад от университета " Корнел " е създател на " Бъдещето на парите: Как цифровата гражданска война трансформира валутите и финансите ". Около парите ли се върти светът?
За Рогоф парите в брой са проклинание. Хартиената валута, твърди той, " лежи в основата на някои от днешните най-големи проблеми в обществените финанси и паричната политика " и затова би трябвало да бъдат отстранени допустимо най-бързо. От една страна, като разрешават огромни анонимни транзакции, парите в брой улесняват укриването на налози и други закононарушения. Банкноти с огромен номинал като американските " Бенджамин " (от 100 долара) или швейцарската от 1000 франка играят водеща роля в необятен набор от незаконни действия: от трафик на опиати и пране на пари до рекет и изнудване.

От друга страна, физическите ограничавания на парите в брой пречат на паричната политика. Наличието на валута дейно дефинира " нулева долна граница " на лихвените проценти и по този начин връзва ръцете на централните банкери в политиките за негативни лихвени проценти.

" Проклятието на парите " е кулминационната точка на акция за стопанска система с по-малко пари в брой, която Рогоф води в продължение на повече от две десетилетия, и съставлява явен апел за деяние - в действителност манифест за нашето време. Усещането за необходимост е осезаемо.

Прасад, за разлика от него, е по-скоро в бизнеса с прогнози. Той има вяра, че сме в разгара на финансова гражданска война, която се задвижва от " FinTech " - продължаващата вълна от нововъведения във финансовите технологии, които трагично трансформират обичайните способи за правене на бизнес. В авангарда са криптовалутите, нов клас финансови принадлежности, които заплашват да изместят стандартните банкноти и монети. " Ерата на парите е към своя край ", декларира Прасад, макар че се колебае да предложи каквито и да било твърди прогнози за това какво ще последва. Анализът му е елементарен за четене обаче в последна сметка е неоснователен. В книга, която се стреми да бъде на практика енциклопедична, посланието на създателя е, че остават " доста въпроси без отговор ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Образование 1 Енергетика 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Енергетика 2 Образование 3 Енергетика Идването на финтех
Криптовалутите се трансфораха в един от най-горещите браншове във финансите, отпред с Bitcoin, който е на едвам десетилетие. Оттогава се развъдиха като глухарчета - съгласно Международния валутен фонд през днешния ден има към 9000 разнообразни криптовалути, предлагани на разнообразни тържища. По-рано тази година пазарната стойност на всички крипто активи надвиши 2 трилиона $ - десетократно нарастване за по-малко от година.

Корените на крипто взрива се връщат към зората на цифровата епоха в последните години на ХХ век.

Традиционните банкноти и монети са творения на аналоговия свят, те са физически по природа и разчитат на взаимоотношения лице в лице. Криптовалутите, за разлика от тях, са цифрови - т.е. основани на криптирани поредици от нули и единици - и търгувани посредством големи електронни мрежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР