Белият дом реши, че полупроводниковите фирми, които получават държавно финансиране,

...
Коментари Харесай

САЩ забраниха на субсидирани фирми да строят заводи в Китай


Белият дом реши, че полупроводниковите компании, които получават държавно финансиране, няма да имат право да строят фабрики в Китай (снимка: CC0 Public Domain)

Американските софтуерни компании, които получават федерално финансиране, няма да могат да строят индустриални уреди за „ напреднали технологии “ в Китай за интервал от 10 години, реши администрацията на Джо Байдън.

Решението на Белия дом е по отношение на проекта за разпределяне на държавни дотации в размер на 50 милиарда $ за подсилване на локалната полупроводникова промишленост. То идва в отговор на настояването на някои бизнес групи за повече държавна поддръжка в опит за понижаване на зависимостта от Китай.

„ Ние ще въведем тези ограничавания, с цел да подсигуряваме, че тези, които получават средства по CHIPS (бел. ред. – закона за чиповете), не могат да компрометират националната сигурност… не им е разрешено да употребяват тези пари, с цел да влагат в Китай, не могат да създават водещи технологии в Китай… за интервал от 10 години “, съобщи министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо.

„ Компаниите, които получават парите, могат единствено да разширят своите съществуващи и работещи заводи за съставни елементи в Китай, с цел да обслужват китайския пазар “, прецизира министърът.

На фона на дългогодишния спор сред Съединени американски щати и Китай в областта на търговията и технологиите, през август президентът Джо Байдън подписа закон, обещаващ 280 милиарда $ за високотехнологично произвеждане и научни проучвания за чип-индустрията на страната.

Това стана след неведнъж обсъждани опасения, че Съединени американски щати губи софтуерното си преимущество пред Китай. Същевременно, китайското посолство във Вашингтон се опълчи на законопроекта за полупроводниците, определяйки го като напомнящ за „ манталитета на Студената война “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР