Белград. Извънредно положение е обявено в пет общини в Сърбия

...
Белград. Извънредно положение е обявено в пет общини в Сърбия
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Белград. Извънредно състояние е оповестено в пет общини в Сърбия - Иваница, Лучани, Нова Варош, Любовия и Крупань, оповестява белградската „ Политика “ .

Аварията на блок А1 на ТЕНТ Обреновац е отстранена нощес и жителите са получили ток и парно, удостовери за РТС президентът на тази община Мирослав Чучкович.

Мокър и изобилен сняг скъса електропроводи и събори стълбове в цялата страна, сега без ток са към 28 000 консуматори, а екипи на терен отстраняват повреди, оповестява Бета.

Основните и междинните учебни заведения в Крупань няма да работят три дни заради огромния сняг, а първият работен ден е четвъртък, 16 декември.
***
Атина. Отричащи имунизация против Covid в Гърция изгориха книги на детския създател Евгениос Тривизас в град Халкида, северно от Атина, в понеделник, оповестява Kathimerini .

Копия от илюстрирана книга на Тривисас, обясняваща пандемията на дребни деца, ще бъдат публикувани в детските градини. Именно тази книга провокира гнева на антиваксърите, които я считат за „ агитация... опитваща се да изврати младите мозъци “.
***
Ливърпул. Външните министри на седемте най-развити демокрации, Г-7, които се срещнаха предишния уикенд в Ливърпул, дадоха обещание да се ангажират мощно с въпросите, свързани със Западните Балкани, написа прищинското издание Zeri .

„ Ние подчертахме смисъла на поддръжката за европейската вероятност, непоклатимост и сигурност в Западните Балкани “, сподели в изказване Елизабет Тръс, държавен секретар на Обединеното кралство по външните работи, общността и развиването, в качеството й на ръководител на Г-7 по външните работи. „ Призовахме Косово и Сърбия да се включат градивно в разговора с посредничеството на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си и да реализират прогрес без в допълнение закъснение “, добави Тръс.
***
Скопие. Министрите по европейските въпроси се срещат през днешния ден в границите на декемврийския Съвет по общи въпроси на Европейски Съюз, на който Северна Македония се надява да получи обещаното начало на договарянията, само че възможностите са доста слаби, предава кореспондентът на МИА от Брюксел.

Повече от година и половина откакто водачите на Европейски Съюз дадоха зелена светлина за подготовката на преговорната рамка със Северна Македония и Албания и провеждането на първите междуправителствени конференции, с които публично се отбелязва началото на договарянията с Европейски Съюз, Скопие и Тирана и през днешния ден нямат очаквания за отблокиране на обстановката поради ветото на България.

Както споделиха няколко висши дипломатически източника от страните-членки на Европейски Съюз пред МИА, разновидността за делене на Скопие и Тирана няма поддръжка от други министри с изключение на българския. Възможността София да анулира ветото върху Северна Македония на следващия ден или по време на лидерската среща в четвъртък и петък е в ръцете на страните членки и тяхната воля и дарба да убедят България, отбелязва държавната организация на РСМ.

София упорства Договорът за другарство да бъде привързан с процеса на разширение на Северна Македония и това да бъде категорично посочено в заключенията за Северна Македония, които би трябвало да излязат от днешната министерска среща. Както написа медията, словенското председателство, дружно с редица държави-членки, се опълчва на това искане, тъй като това би означавало двустранност на целия развой, което опонира на новата методология на договарянията с Европейски Съюз и би основало казус за бъдещи договаряния с други страни.

В проектозаключения Европейски Съюз е отстъпил на настояването на България редовно да употребява дългото име Република Северна Македония. Докато за всички останали страни в района се употребява късото име - Сърбия, Албания, Косово и така нататък без „ република “. Тази асиметрия е мъчно допустима от македонската страна, която счита, че следователно дългото име би трябвало да се употребява за всички страни, а освен за Северна Македония. Тази процедура мина в ежедневния речник на дипломати и министри на страните-членки, които даже на конференции и неофициални брифинги употребяват дългото име Република Северна Македония и късото за всички останали страни.

Европейският съюз може да остане без изводи за разширението и тази година. Макар че виновността за това не е единствено в българо-македонския спор. Страните от Европейски Съюз към момента не могат да се спогодят нито за Босна и Херцеговина, нито за Турция.

До края на този ден министрите на Европейски Съюз, които имат и други точки в дневния ред с изключение на разширението, ще би трябвало да стигнат до умозаключение по договарянията със Северна Македония и Албания и да създадат заключения за разширението, които ще удовлетворят всички.

Ако словенското председателство не успее да го направи, се чака да разгласи своите председателски изводи с опцията държавите-членки, които стоят зад тези изводи, да бъдат посочени. В подобен случай България може да остане изолирана според от изхода от днешните диалози сред министрите на Европейски Съюз.

Миналата година за първи път страните членки не оповестиха никакви изводи за разширението, като главната спънка беше настояването на България в раздела за Северна Македония да се вмъкне изречение за „ неверно пояснение на историята “. Европейски Съюз предложи компромис за включването му във въведението за всички страни, само че не беше реализиран компромис.

Остава въпросът дали България ще одобри да не обвърже Договора за другарство с процеса на разширение. Ако това бъде отблокирано, България евентуално също ще има възражения против преговорната рамка на Северна Македония и, наред с други неща, потреблението на „ македонски “ език в нея. Припомняме, че македонският език е повода България да блокира съглашението сред Северна Македония и Фронтекс.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР