Белгийците скоро ще могат да се възползват от четиридневна работна

...
Белгийците скоро ще могат да се възползват от четиридневна работна
Коментари Харесай

И Белгия въвежда 4-дневна работна седмица

Белгийците скоро ще могат да се възползват от четиридневна работна седмица. Това се случва в границите на серия от промени на пазара на труда, оповестени на 15 февруари.

Пакетът от промени, контрактуван от многопартийното съдружно държавно управление на страната, ще даде на чиновниците и правото да изключват служебните устройства и да пренебрегват съобщения след края на работното време.

" Преживяхме две сложни години. С това съглашение образуваме една по-иновативна, устойчива и цифрова стопанска система. Целта е да успеем да създадем хората и предприятията по-силни ", съобщи белгийският министър-председател Александър де Кроо на конференция, на която разгласи пакета от промени.

Работниците ще получат по-силна правна отбрана според новите правила, а чиновниците на цялостно работно време ще могат да работят с гъвкави графици по поръчка.

Въвеждането на промените в законодателството обаче може да отнеме месеци, защото проектозаконът би трябвало да премине през няколко четения от федералните законодатели, преди да бъде признат.

Значителна част от новите трудови промени в Белгия засягат салдото сред професионалния и персоналния живот на чиновниците както в обществения, по този начин и в частния бранш.

" Заявката за четиридневна работна седмица ще става по молба на служащия, като работодателят би трябвало да уточни основателни аргументи за всеки отвод ", изясни белгийският министър на труда Пиер-Ив Дерман.

Говорител на държавното управление потвърдждава пред Euronews, че чиновниците ще могат да изискат да работят четири дни в седмицата за интервал от шест месеца. След това ще могат да изберат дали да продължат съглашението, или да се върнат към петдневна работна седмица, без това да им носи каквито и да е отрицателни последствия. " Периодът от шест месеца е определен, тъй че служителят да не бъде с вързани ръце прекомерно дълго при положение на неверен избор ", споделят управляващите.

Съкращаването на работната седмица не значи понижаване на общия брой часове за седмица. Запазват се 38-те часа, които чиновниците би трябвало да изработят за този интервал, само че ще имат разполагаем спомагателен почивен ден, който да компенсира по-дългите работни дни. Заплатата им няма да бъде понижена.

Работниците ще могат да поискат променливи графици. Променя се и минималният период на предупреждение за промените, като от фирмите към този момент се изисква да дават графиците на чиновниците си най-малко седем дни авансово.

" Това ще бъде от изгода за тези, които желаят да прекарват повече време с децата си ", съобщи Дерман и добави, че предложенията ще бъдат изключително потребни за разведени или разграничени родители, които споделят попечителството над децата си.

През януари държавните чиновници, работещи за федералното държавно управление на Белгия, получиха право на спиране на връзката, което им разрешава да изключват служебните устройства и да пренебрегват известията след края на работното време, без да бъдат репресирани от шефовете си.

Сега всички белгийски служащи, в това число и тези в частния бранш, ще получат същото право, съобщи министър Дерман във вторник. " Границата сред работата и персоналния живот става все по-неясна. Тези непрестанни условия могат да навредят на физическото и психическото здраве на служителя ", сподели той.

На процедура, новият закон ще се ползва за всички работодатели с повече от 20 чиновници. От работодателите се чака да договарят със синдикатите, с цел да включат правото на спиране на връзката в груповите трудови контракти.

„ Ако някой желае да работи като самонаето лице, може да го направи и ще разполага с по-голяма самостоятелност “, добави общественият министър Франк Ванденбрук.

4-дневната работна седмица в Белгия идва след пробното въвеждане на сходна тактика в Исландия сред 2015 и 2019 година, което беше оповестено за " голям триумф ". Сега 86% от работната мощ в островната европейска страна се възползва от съкратена работна седмица. 

Други европейски държави като Испания и Шотландия също оповестиха проекти за чиновниците да опитат четиридневна работна седмица, без да губят част от възнаграждението си.

И държавното управление на Япония предложи четиридневна работна седмица предходната година, с цел да помогне в битката с бърнаута и преумората.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР