Белгийската полиция и германските следователи извършиха претърсване във вторник в

...
Белгийската полиция и германските следователи извършиха претърсване във вторник в
Коментари Харесай

Партийните офиси на ЕНП в Брюксел са претърсени от полиция

Белгийската полиция и немските следователи направиха претършуване във вторник в централата на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) като част от следствие в Германия, заяви Ройтерс.

Партията, която има най-вече членове в Европейския парламент удостовери инспекциите.

Посещението е обвързвано с следствие в немската провинция Тюрингия, се споделя в изказването, без да се дават детайлности, като се прибавя, че " партията сътрудничи при цялостна бистрота с участващите органи, предоставяйки цялата нужна информация и документи ".

Допълнителна информация не може да бъде разкрита, защото следствието в Германия продължава, се споделя в известието от партията, ръководена от немския евродепутат Манфред Вебер.

 Вебер: Проевропейските сили да слагат страната над партията Вебер: Проевропейските сили да слагат страната над партията

Излизащото в Брюксел издание " Политико " обаче написа, като се базира на немския вестник Mitteldeutscher Rundfunk, че претърсванията са свързани с следствие против водача на районния парламент в немската провинция Тюрингия Марио Фойгт от десноцентристкия Християндемократически съюз - и неговото присъединяване в предизборната акция на ЕНП за европейските избори през 2019 година

Той е бил зает да поддържа цифровата акция на ЕНП, като по-късно партията е упълномощила контракт на интернет организация, от която се подозира, че той е получил пари.

От септември 2022 година Фойгт е разследван в Германия по съмнение за рушвет в бизнес покупко-продажби.

Служител на ЕНП споделя пред " Политико ", че това е " проблем сред реализатор, който е работил за ЕНП по време на акцията през 2019 година, и един от неговите подизпълнители в Германия ".

В ЕНП членуват партии от 27-те членки на Европейски Съюз и други отвън блока, като да вземем за пример в Западните Балкани, Норвегия, Швейцария и Украйна. В България ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и " Демократична България " са част от Европейската национална партия.

Главоболия и в ляво

Съобщенията за следствието на ЕНП идват на фона на абсурда в Европейския парламент, засегнал втората по величина парламентарна група - тази на социалистите и демократите.

През декември белгийската полиция извърши повече от 20 обиска и арестува вицепрезидента на Народното събрание Ева Кайли по съмнения в корупция и търговия с въздействие в интерес на Катар и Мароко. Впоследствие по същото следствие бяха арестувани и белгийският евродепутат Марк Тарабела и италианският му сътрудник от социалистите Андреа Коцолино.

 Куфари с пари: Какво знаем (и не знаем) за корупционния скандал в Европарламента Куфари с пари: Какво знаем (и не знаем) за корупционния скандал в Европарламента

При обиските по следствието, придобило популярност като " Катаргейт ", бяха открити над 1.5 млн. евро в брой, а хипотетичният мозък зад корупционната мрежа - някогашният италиански евродепутат Пиер-Антонио Панцери подписа договорка с прокуратурата и в този момент е неин главен очевидец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР