Беларуският президент нарече руския си колега по-голям братРуският президентВладимир Путин

...
Беларуският президент нарече руския си колега по-голям братРуският президентВладимир Путин
Коментари Харесай

Владимир Путин увери, че Русия не иска да поглъща Беларус

Беларуският президент назова съветския си сътрудник " по-голям брат "

Руският президентВладимир Путин съобщи на обща конференция след днешната си среща с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко в Минск, че Русия не желае да гълтам Беларус. Руският водач добави, че " врагът ", който той не назова, желае да попречи на интеграцията сред двете страни, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Русия няма интерес да гълтам никого ", сподели Путин. " Просто в сходно нещо няма никаква целенасоченост ", сподели той на конференцията с Лукашенко.

Беларуският президент, от своя страна, назова съветския си сътрудник " по-голям брат " и похвали Русия, че е протегнала ръка на страната му, осигурявайки ѝ петрол и газ на преференциални цени.

През февруари Москва употребява територията на Беларус като плацдарм за несполучливото нахлуване на съветската войска към Киев, а през последните месеци се следи взаимна руско-беларуска военна интензивност, отбелязва Ройтерс.

Началникът на обединявания щаб на украинските въоръжени сили ген. Сергий Наев съобщи, че съгласно него предмет на днешните договаряния сред Путин и Лукашенко ще бъде " по-нататъшната експанзия против Украйна и присъединяване в по-широк проект на беларуските въоръжени сили в интервенцията против Украйна ". Той добави, че по мнение на украинските военни става дума и за присъединяване на беларуски войски " на терен ".

Путин съобщи, че Русия и Беларус ще продължат практиката на непрекъснати общи военни учения, както и подготовката на беларуски летци за самолети на беларуските военновъздушни сили, преоборудвани по този начин, че да могат да носят нуклеарни бойни глави. Лукашенко от своя страна сподели, че Минск не е в положение да брани суверенитета си без Москва, и добави, че страната му е сложила на бойно дежурство съветски ракетни комплекси С-400 и " Искандер ", съобщи ТАСС.

Путин удостовери също желанията следващата година на Международната галактическа станция да бъде изпратен беларуски космонавт.

Нито един от присъстващите публицисти на общата конференция не зададе на Путин и Лукашенко - който неведнъж е заявявал, че страната му няма да бъде вкарана в спора в Украйна - въпрос съответно за войната. Отговорите им като цяло бяха отдадени на все по-тясното икономическо и отбранително доближаване сред страните им (които публично се намират в съюз между тях, прочут като Съюзна държава) и на вчерашния край на Световното състезание по футбол в Катар, отбелязва Ройтерс.

Лукашенко разгласи, че двете страни са се договорили за нова цена на газа, само че не пожела да посочи каква е била остарялата.

В стопански проект съветският президент разгласи, че двете страни се опълчват на глобите решително и дейно, и изрази очакване стокообменът сред двете страни за тази година да доближи 40 милиарда $. По думите му Русия и Беларус са осъществили към 600 от общо 1000 плана по линия на интеграционните си проекти, което значи реализация от към 60 %.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР