Беларуската служба на Свободна Европа получи сателитни изображения, които показват

...
Беларуската служба на Свободна Европа получи сателитни изображения, които показват
Коментари Харесай

Сателитни снимки показват, че в Беларус изниква палатков лагер за пристигането на Вагнер“

Беларуската работа на Свободна Европа получи сателитни изображения, които демонстрират построяването на нещо, което наподобява на нов боен полеви лагер покрай село Цел, в Асипуицки регион. Лагерът се намира на по-малко от 100 километра от съветската граница. Той е по-голям от множеството други известни полеви лагери в Беларус.

Беларуските управляващи не разкриват предназначението му. Мястото за палатки е на повече от 100 километра северно от границата с Украйна. Според беларуската работа на Свободна Европа този лагер може да приюти към 15 хиляди бойци.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко прикани хората в страната да не се " тревожат " за хипотетичното идване на наемници на частната военна група " Вагнер “ след прекратения им протест в Русия.

„ Успокойте се “, сподели Лукашенко в тирада по случай Деня на независимостта, както и че ръководи страната с стоманен пестник от три десетилетия.
 Изображенията, направени на 27 юни, демонстрират полеви палатки и изкопни ями.
Наемниците на „ Вагнер “ имаха основна роля да във военните старания на Русия до края на юни. Тогава водачът на групировката Евгений Пригожин поведе хиляди от тях, оплаквайки се от непросветеност на армията.

Т.нар. марш завърши внезапно за по-малко от 24 часа. Лукашенко , който обичайно поддържа Путин, заяви, че е водил диалози с създателя на “Вагнер ” и Пригожин се е съгласил „ да предприеме последващи стъпки към деескалация ”. Стана ясно, че Лукашенко е посредничил сред Пригожин и режима на президента Владимир Путин, в това число, предлагайки леговище на Пригожин и незнаен брой негови бойци.

По мотив идването на бойци на „ Вагнер “ в Беларус Лукашенко сподели, че „ този проблем е раздут “. Голяма част от членовете на „ Вагнер “ са нарушители и пандизчии.

„ Това са най-подготвените хора “, сподели Лукашенко. „ Казват: „ има пандизчии “. Слушайте, всички бойци, които са били наказани [за престъпления] там [в Русия], те към този момент са умряли, за жалост. И още един колорит, който не желаят да изясняват: наказаните са освобождавани от пандизите в Русия единствено за съветския фронт. Нито един човек [от пандизчиите, вербувани да се бият в Украйна] не отива в чужбина ", сподели Лукашенко.

Подробностите за договорката на Кремъл с Минск не са ясни, само че има данни, че Пригожин е пътувал до там с частен аероплан.

Лукашенко разреши на съветските военни да организират интервенции от беларуска територия от началото на пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година и неотдавна позволи съветските тактически нуклеарни ракети да бъдат ситуирани там.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели след съвещания със чиновници на сигурността и разузнаването, че е наредил укрепването на защитата в северния боен бранш на Украйна, който граничи с Беларус.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР