Бежанската и мигрантска вълна от 2015-2016 г. не е безпрецедентна

...
Бежанската и мигрантска вълна от 2015-2016 г. не е безпрецедентна
Коментари Харесай

Закъде сме без имигранти

Бежанската и мигрантска вълна от 2015-2016 година не е невиждана исторически, само че се оказа проблематична поради политическата обстановка

© Chris Wattie Още по тематиката
Европейската ни орис

Откъс от новоизлязлата книга " Време и всичко " - диалози сред Александър Андреев и Андрей Райчев
8 дек 2017
Европейски Съюз, Организация на обединените нации и африкански водачи изготвят ексклузивен проект за мигрантите в Либия

Целта е да се разрушат мрежите за трафик на хора и да се репатрират блокираните мигранти
30 ное 2017
Сорос упрекна Орбан, че разпалва ненавист, с цел да се задържи на власт

Унгария е изправена пред " фронтална офанзива " от Сорос, отвърнаха ръководещите
20 ное 2017 " Всъщност през 2015 година за пръв път имаше натурално понижаване на популацията, т.е. повече хора починаха, в сравнение с бяха родени. "

Жолт Дарваш, BruegelНатуралната смяна в популацията измежду 28-те членки на Европейския съюз (ЕС) се обръща с главата надолу и откакто до края на 60-те години на XX в. популацията в европейските страни пораства с възходящи темпове, преди две години наклонността се обръща и има повече регистрирани смъртни случаи от раждания. Въпреки това поради възходяща наклонност на миграцията от трети страни към Европа от началото на 90-те години насам популацията на континента продължава да пораства.

Това са главните заключения от оповестения в средата на декември специфичен отчет на авторитетния брюкселски тинк-танк Bruegel, озаглавен " Движещи се хора: въздействие и интеграция на мигрантите в Европейски Съюз ". В 128 страници е обхванато както историческото развиване на миграционните трендове в Европа от средата на предишния век насам, по този начин и настоящи въпроси като цената, пречките и опциите за интеграция на огромни групи хора (както актуалната миграционна и бежанска вълна) и политизирането на тематики като командированите служащи.

" Единственият източник на растеж на европейското население е имиграцията ", заключва един от съавторите на изследването, Жолт Дарваш. " Приносът на имиграцията [към Европейската общественост - бел. ред.] за чистото нарастване на популацията доникъде на 80-те бе нула. Но от този момент насам имиграцията към Европейски Съюз се усилва и става по-важна за растежа в популацията, в сравнение с натуралното нарастване, или салдото сред раждания и гибел ", прибавя откривателят. Според него не може да се каже сигурно дали увеличението на имиграцията се е случило съзнателно с помощта на политики за допускане на гостуващи служащи (гастарбайтери) или жители на някогашните колонии, или пък са плод на невъзможността Европейски Съюз да ограничи миграцията от бедните и размирни околни страни в Африка и Близкия изток.
Неоправдани предубеждения
В този смисъл бежанската и мигрантска вълна от 2015-2016 година не е невиждана исторически, само че се оказа проблематична поради политическата обстановка, смесването на бежанци и стопански мигранти както в потока от хора, по този начин и в съзнанието на европейските жители и последно, само че не и по значимост - неравномерното систематизиране на търсещите протекция. Резултатът е, че фокусът на европейците се насочва към миграцията от икономическите въпроси, а в визиите им бежанците се свързват с тероризъм, както се вижда и от проучване на Евробарометър.

Разглеждайки статистически данни от всички европейски страни и социологически изследвания, екипът на Дарваш не открива директна връзка сред броя мигранти в дадена страна и отношението на хората към мигрантите, или " чувството " какъв брой са те. С други думи, страните, където има повече мигранти, не са по-зле настроени по отношение на чужденците от тези, в които такива съвсем няма, даже в противен случай. За сметка на това обаче в страните с минимум мигранти се отбелязва по-голяма сензитивност по тематиката, а хората си мислят, че чужденците са доста повече, в сравнение с действително са те.
Икономика на миграцията

Екипът на Дарваш открива, че миграцията до 2015 година освен не лишава работни места в Западна Европа, само че даже не е задоволителна, с цел да запълни неналичието на фрагменти в тези страни. За сметка на това обаче тя работи пагубно за промишленостите в Източна Европа и утежнява положението на пазара на труда в тях. Колкото до основния въпрос дали мигрантите - без значение дали са от Европейски Съюз или от трети страни - отиват към страни с по-щедри обществени системи, отговорът на откривателите е, че " зависи какви данни се включват в анализите ". Но общовалидните изводи са, че колкото по-млади и бързо интегрирани са чужденците, които идват, и ако те идват за къси периоди с ясната цел да работят (и това им бъде разрешено институционално), толкоз повече печели страната хазаин. Според заключенията на изследването този баланс е открит единствено в няколко страни - Франция, Англия и Швеция.

Според отчета трендове за противоположна миграция има още от 2009 година насам, само че те към момента са надалеч от това да компенсират загубата на население в Източна Европа. Полша да вземем за пример се радва на сред 80 и 150 хиляди души, които се завръщат годишно сред 2009 и 2015 година, само че това не може да компенсира сред 100 и 400 хиляди души, които напущат страната всяка година в същия интервал. По данни на Евростат най-активни в завръщането са хората сред 24- и 44-годишна възраст.

Проучването също отбелязва маргиналното значение и брой на командированите в трети страни служащи. Въпреки че те заемат дупки в браншове, към този момент изпитващи дефицит на работни фрагменти, тематиката се политизира и става фактор в политиките на Германия, Франция и Европейска комисия. Докладът също подлага на критика недоразвитата политика за привличане на квалифицирана работна ръка от страна на Европейски Съюз, изключително спрямо тази на световни съперници като Съединени американски щати и тяхната " зелена карта " да вземем за пример. През 2015 година да вземем за пример Европейски Съюз дава " сини карти " (разрешения за престояване и работа) на към 17 хиляди души, до момента в който в Съединени американски щати се позволяват над 275 хиляди имигранти единствено в същата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР