Бедствено положение е обявено в Добричка област заради Африканската чума

...
Бедствено положение е обявено в Добричка област заради Африканската чума
Коментари Харесай

22 са вече огнищата на Африканска чума по свинете у нас

Бедствено състояние е оповестено в Добричка област поради Африканската чума по свинете. В региона няма записано огнище, само че се вземат превантивни ограничения. До 5 август всички нерегистрирани домашни свине би трябвало да бъдат унищожени.

Африканската чума е публикувана отчасти на територията на седем области на България. Те са най-вече в северната част на страната.

Най-много огнища има в Плевенско - 11. Там са наранени най-вече стопанства от вид " заден двор " Справка на уеб страницата на Агенцията по сигурност на храните сподели,че точно в Плевенско е потвърден и първият случай на болестта при започване на месец юли.

В област Бургас е записано единствено едно огнище - в стопанство вид заден двор. Във Варненско е обиден единствено град Провадия.

Заразата е заразила и животни отглеждани в задния двор в селата Морава и Климентово област Велико Търново

В област Враца са регистрирани две огнища. В град Търговище болестта е засечена при домашни свине.

Най-тежка е обстановката в Русенска област. Там са регистрирани 3 огнища в индустриални ферми. Те са в селата Николово Бръшлен и Голямо Враново.

От свинекомплекса в Голямо Враново считат, че болестта с африканска чума идва извън. От години там са въведени строги ограничения за биосигурност, които обаче по този начин и не стопираха болестта. Тепърва ще се обясняват аргументите тя да проникне в свинекомплекса. Прогнозите са, че всичко това ще утежни икономическата конюнктура в целия район.
Петя Ангелова, гл. счетоводител на свинекомплекса в Голямо Враново: Аз персонално считам, че контролът беше един от най-високите, който аз изобщо съм виждала. Въпреки това проникването на болестта е реалност. Хората са много смутени, тъй като тук работят 180 души... Оставането им без работа при едно заличаване на свинете ще утежни икономическата конюнктура в целия район.
Влизането на африканската чума по свинете в трети огромен промишлен обект наложи удължение на бедственото състояние в област Русе до 21 август, както и разширение на обсега на ограниченията срещу разпространяване на болестта.
Д-р Георги Чобанов, шеф на дирекция „ Здравеопазване и хуманно отношение към животните и надзор на фуражите " към БАБХ: Разширяваме зоната на ограниченията. Има терени, които терени са подобаващи, които са утвърдени от комисията по този начин, че надяваме се отсам - нататък това да не бъде спънка за процеса на заличаване на огнищата. А за другия свинекомплекс в Юделник, има ли резултати или занапред чакаме? Имаме резултати, които са негативни.
Въпреки това от Агенцията за сигурност на храните увериха, че контролът в региона и на Юделник остава засилен и от време на време се вземат нови проби от животните там.

Кметовете в област Добрич би трябвало да обезпечат места за загробване на животните от стопанствата вид заден двор, които би трябвало да бъдат умъртвени в идващите дни.

 Отрицателни са пробите за чума в свинекомплекса в Юделник Отрицателни са пробите за чума в свинекомплекса в Юделник
Пробите от четвъртия огромен свинекомплекс в Русенско, този в село Юделник, са негативни. Заразата порази към този момент три огромни индустриални ферми в област...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР