Бебе и млада жена получиха шанс за втори живот след ...

Бебе и млада жена получиха шанс за втори живот след

Мъртва девойка даде шанс за втори живот на бебе

Бебе и млада жена получиха късмет за втори живот след сплит трансплантация (трансплантация на двама души с един орган), осъществена във Военномедицинската академия (ВМА) и в болница " Лозенец ", оповестиха от ВМА.

Донорът е госпожица на 24 години с мозъчна хеморагия, а рецепиентите – 26-годишна жена и малкото дете.

„ След като получихме известие за донорската обстановка в Пловдив, беше основана нужната организация. Направихме така наречен сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота “,  разяснява проф. Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той разясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти.

„ Шестчасовата трансплантация бе осъществена на 26 октомври. В момента пациентката се открива в положително положение, контактна и адекватна е “, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите. Благодари и на УМБАЛ „ Свети Георги “-Пловдив за перфектната организация на донорската обстановка.

За ВМА това е петата чернодробна трансплантация за 2021 година, уточниха от лечебното заведение.

Източник: standartnews.com