БДЖ няма достатъчно локомотиви и вагони. И напоследък търси да

...
БДЖ няма достатъчно локомотиви и вагони. И напоследък търси да
Коментари Харесай

Само Siemens подаде оферта за 10 нови локомотива на БДЖ

БДЖ няма задоволително локомотиви и вагони. И в последно време търси да купи, наеме или ремонтира остарели

© Калина Горанова Една оферта получи " БДЖ - Пътнически транспорти " за доставка на 10 нови електрически локомотива. Офератата е на обединяването " Сименс Трон ". Това оповестиха от самия държавен жп транспортьор.

Прогнозната стойност на поръчката е 57.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Освен доставката на новите 10 магистрални електрически локомотива в заданието е включена и последващата гаранционна поддръжка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поръчката и претендентът

Предложената цена от претендента ще стане ясна на идващ стадий, откакто бъде прегледана техническата оферта. Предполагаемата доставка на първите нови локомотиви би трябвало да стане 18 месеца след подписването на контракта, оповестиха от БДЖ, като компанията е в мощен продължителен дефицит на преносим състав.

По въпросната поръчка претендентите бяха четири: " Бомбардие транспортейшън ", ДЗЗД " Сименс Трон ", консорциум " Екселор-Е.Л. " и " Щадлер рейл Валенсия ", като от тях всички без консорциум " Екселор-Е.Л. " получиха покана за показване на предложения за присъединяване в договарянето.

От протоколите на търга излиза наяве, че членове в обединяването са Siemens Mobility - Austria и записаната в България " Сименс Мобилити " ЕООД. Тя е благосъстоятелност на записаното в Нидерландия " Сименс мобилити холдинг ". Управители на българското сдружение са Маргарит Маргаритов и Милена Момерин.

БДЖ в търсене на преносим състав

БДЖ е в интензивно търсене на преносим състав. Наскоро " БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи процедура за наемане на 5 електрически локомотива с опция за още 5 спомагателни за 25.6 млн. лева В края на предходната година беше разгласен различен търг за наемане на 8 електрически локомотива, като в последна сметка имаше оферта единствено за 1 локомотив от " Ди Би Карго България ", дъщерна на немските железници.

В началото на годината " БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи поръчка за доставка и гаранционна поддръжка на до 16 нови електрически мотрисни влака с прогнозната стойност 246.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Процедурата през февруари обаче е спряна поради тъжба в Комисия за защита на конкуренцията на " Шкода транспортейшън "

Беше подписан и контракт с френската " Алстом превоз " за ремонт и поддръжка на 46 мотриси Siemens. Споразумението е за близо 137 млн. лева, а работата би трябвало да се извърши за период 5 години. На 17 февруари беше оповестено класирането по поръчката за капитален ремонт на 10 електрически локомотива серия 44 и 45, като преди всичко се класира словашката компания Zos Vrutky, като предложи цена 16.5 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР