Байдън готов за властта, Тръмп оспорва резултатите. Ще се стигне

...
Байдън готов за властта, Тръмп оспорва резултатите. Ще се стигне
Коментари Харесай

Америка пое към Зоната на здрача

Байдън подготвен за властта, Тръмп оспорва резултатите. Ще се стигне ли до Върховния съд? Голямото очакване донесе рекорден избор и куп правосъдни незнайни

Спомняте ли си " Зоната на здрача " - паметният американски сериал, пуснат още преди 60 години? Гениалният Род Сърлинг обра всички награди " Еми ", тъй като сподели на света петото измерение - а точно на въображението. Днес Америка наподобява като персонажите в лентата, които се въртят към мистичното, неуместното, ужасяващото и комичното, а всеки епизод приключва с непредвиден край и морална поука.
След няколко безсънни нощ в Щатите, главният въпрос: " Кой е новият президент? ", продължава да има повърхностен отговор. Затова пък към Статуята на свободата падат върхове съвсем всеки ден. Като се стартира от най-силното поляризиране на обществото и най-високия растеж на стопанската система, та чак до невиждания от 120 години избор с 160 000 000 участници и невиждано дългото броене на бюлетините. Американците нарекоха инфарктната обстановка Nail-biting (когато си гризеш ноктите от нерви). Но типичният им комизъм от ден на ден отстъпва място на страха, че с пандемичния мраз ги връхлетя и невиждан скандал в историята на страната им.
Неочакваният надвит взлом на претендента на демократите Джо Байдън, който в четвъртък набра 264 електори от нужните 270, на доктрина подсигурява успеха му. Мъката на републиканците ще е двойна, в случай че тя е пристигнала тъкмо с неотдавнашния бастион на републиканците - Невада. Макар успеха им да наподобява сигурна на доктрина, практиката е доста по-различна. Защото, както в Зоната на здрача, и в Америка живеят редом два свята, всеки от които е изцяло уверен в своята истина и победа. От едната страна са демократите, които ликуват от резултатите и към този момент показват увереност да се постави точката на изборите и да се стартира подготовка за влизане в Белия дом. Щабът на Байдън даже пусна новия уебсайт " преходния интервал ", който би трябвало да реализира преноса на властта от републиканската администрация към тази на демократите. В него е разказана и основната цел - обезпечаването на изискванията, които ще подсигуряват на Байдън и вицето му Камала Харис " да пристъпят към работа от първия ден " - 20 януари. Щабът на Байдън не прави нищо ново. Той преповтаря тактиката на изборите през 2000 година, която приложи Джордж Буш след успеха си над демократа Ал Гор. Тогава, след необикновено оспорвана борба, демократите оповестиха, че успеха е открадната и приготвиха правосъдни искове за наново броене на бюлетините в основния щат Флорида. На собствен ред, спечелилият Буш не дочака правосъдния спор, а републиканците пристъпиха към подготвеност за промяна на властта и в последна сметка Гор призна провалянето си.
Тръмп обаче не е Гор. Затова и интригата в този момент е доста по-голяма. А огромното незнайно в този момент е какъв брой надалеч е подготвен да стигне сегашния президент в оспорването на резултатите. Имайки поради присъщата му увереност и бойните му качества, надали елементарно ще се съобщи. Призивът му " няма да позволим демократите да откраднат успеха ни с всеобщи фалшификации " към този момент закипя в кръвта на всеки от почитателите му.
" В нощта против сряда аз водех - някъде с огромно преимущество, в доста от основните щати, които се ръководят от демократите. Но по-късно преимуществото стартира да изчезва, когато се появиха пачки бюлетини ". Думите са на Тръмп в средата на първия ден след изборите, когато съвсем бе седнал в Овалния кабинет за идващите 4 години. Часове по-късно обаче стана ясно, че Байдън му ритна стола благодарение на пустинния вятър от Аризона и Невада, и с обърнатото течение от Мичиган и Уисконсин.
" Обявихме победа в Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина. Заявяваме, че щяхме да имаме победа и в Мичиган, в случай че там нямаше огромно число скрито поставени бюлетини, за които съобщихме, написа Тръмп в Twitter и отвори изборната кутия на Пандора.
Следващите часове бяхме очевидци на няколко изказвания на щаба и юриста му - Рудолф Джулиани. Стана ясно, че настоящият президент е подал искове за броене в Пенсилвания, Джорджия, Мичиган и Уисконсин. Също по този начин, в Пенсилвания и Мичиган той има намерение да задейства правосъдна процедура, с цел да спре преброяването, а в Джорджия желае преустановяване на броенето поради нередности с обработката на бюлетините, пуснати отвън изборните секции. Наблюдатели на изборите са подали сигнал, че са видели жена " да смесва над 50 бюлетини с купчина непреброени " други.
" Смятам, че в края на деня (сряда) президентът ще бъде избран отново за още четири години. Президентът желае да се убеди, че всеки глас е законно зачетен, това е върху което мислим ", съобщи водачът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти. С това той постави точката на всички съмнения, че републиканците ще изоставят Тръмп и ще подвигат бялото знаме.
Междувременно обаче се оказа, че да се стигне до ново броене на гласовете в обособените щати, не е по никакъв начин лесна работа. Например, в Уисконсин шефката на изборната комисия Меган Волф изрично се опълчи на сходни опити: " Нашите избори са почтени, гласоподавателите би трябвало да са спокойни, подсигуряваме, че всяка бюлетина е регистрирана ", съобщи тя.
Политическите епизоди на " Зоната на здрача ", в който фантастичното се трансформира в действителност, а трагичното се показва като комично, занапред предстоят. По всичко проличава, че Тръмп е в подготвеност да употребява цялостния си боеприпас, включително и едно от най-силните си оръжия - Върховия съд.
Модата на гризане на ноктите отмина. Дойде време да забележим на кого маникюрът е по-остър.  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР