Байда Алсалех се хвали със снимки от германски градове, докато

...
Байда Алсалех се хвали със снимки от германски градове, докато
Коментари Харесай

Как либералната преса представи луксозна инфлуенсърка като нещастна мигрантка

Байда Алсалех се хвали със фотоси от немски градове, до момента в който списание „ Дер шпигел “ я прави основна героиня на бежанска драма в Гърция

Байда Алсалех деликатно отваря вратата на жилището си. Тя е с тъмносиня кърпа и държи в ръце дете. На посетители ѝ е неин комшия. Байда се усмихва обезпокоеното. Вместо на немски или британски упорства да приказва на арабски, а съседът ѝ да превежда. Не, тя не желае да споделя пред публицистите от „ Нойе Цюрихер цайтунг “ за престоя си на гръцкия остров. „ Беше мъчно, тъжно време, споделя тя. – Но в този момент желая да стартира нов живот. “ На стълбището има детска количка, която е на съседа на Байда. Отвън е сиво и студено.

Байда Алсалех и брачният партньор ѝ живеят в спокоен жилищен регион в провинция Пфалц (в Югозападна Германия). По паркингите се виждат коли и ремаркета от междинен клас, а по хълмовете на хоризонта се виждат въртящи се вятърни турбини. Съсед носи дърва в къщата за събота вечер. Не е изненадващо, че 27-годишната жена не желае да приказва с медиите. Защото Байда е централната фигура в медиен скандал, който слага немското списание „ Дер шпигел ” в деликатната позиция да се оправдава.

Автор на книги с медиен опит

Четири години откакто цялостната известност на „ Дер шпигел “ пострада около разкриването на техния сътрудник в Съединени американски щати Клаас Релоциус*, списанието бе насила да отстрани от уеб страницата си три публикации и подкаст, разказващи за бежанска драма. Причината - те бяха написани върху хипотетично измислени истории. Въпреки че малко преди Нова година „ Дер шпигел " разгласява върху няколко страници преоценка на случая, остава един въпрос: елементарни наивници ли са издателите и създателите на най-тиражното и най-цитирано немско издание или съзнателно крият обстоятелството, че са били излъгани от човек, който има повече въображение, в сравнение с да наподобява като благонадежден източник?

Как тъкмо Байда Алсалех - известна още като Бейда, Байда С. или единствено Байда - се е забъркала в тази история остава неразбираемо. Сигурното е, че младата сирийка от няколко години работи като авторка и инфлуенсърка. Според личните ѝ изказвания тя е родена в Ракка през 1995 година и към този момент е написала шест книги. В обществените мрежи като Инстаграм и Тик-ток тя разгласява благочестиви клипове за Аллах, цитира мъдрости и споделя фотоси от цялостен ​​свят, постоянно от Турция и Германия.

През март 2021 година да вземем за пример тя разгласява в Инстаграм фотография на жена (предполага се, че е тя самата), която държи чаша за кафе и чете книга, а краката й са покрити с пухкава материя. Като местонахождение на фотоса е посочена Германия. Според други изявления от същата година Байда пък е в Истанбул и други места в Турция. Асоциациите на сирийските емигранти оповестиха за нея през 2019 година, а през 2018 година тя написа публикация по тематиката за измяната на Родината във вестник „ Ал уатан войс “. През 2021 във Facebook тя популяризира най-новата си книга. Виждаме я в турска книжарница, където гордо подвига томчето пред камерата, лицето ѝ е деликатно гримирано, косата ѝ е покрита с грациозен хиджаб. На корицата на книгата написа „ Глупостта на сърцето “.

Мъртвата Мария – „ общоевропейско закононарушение “

Същата жена ненадейно се появява в интернационалните медии през август 2022 година Но не като космополитна инфлуенсърка, а като обезверена предводителка на група от 38 души, най-вече сирийски бежанци, заседнали на турско-гръцката гранична зона. „ Байда С. и други бежанци чакат дни наред на остров в граничната река Еврос “, написа „ Дер шпигел “ на 10 август. На фотографията към публикацията сирийката носи бедняшки наследник хиджаб, тя е без грим и гледа в камерата с подути очи. Зад нея има мъже, дами и няколко деца, насядали по изсъхнала поляна. Заглавието на публикацията в „ Шпигел " е: „ Петгодишната Мария почина на външната граница на Европейски Съюз “.

Това е началото на интернационална акция против миграционната политика на Европейски Съюз. Бежанците, съгласно немското списание „ Дер шпигел “, английския вестник „ Гардиан “, английския тв канал „ Ченъл 4 “ и други демократични медии, са били доведени до границата от турските управляващи, само че гръцките граничари употребявали мощ, с цел да им попречат да преминат на територията на Европейски Съюз. С това „ непоносимо “ държание Гърция още веднъж нарушава правата на индивида, което е в тази ситуация е още по-лошо – тъй като този път момиче на име Мария е умряло от ужилване от скорпион, тъй като управляващите на Европейски Съюз не съумели да му обезпечат помощ, редят изданията. Ако управляващите не се намесят, друго момиче е застрашено също да почине, не престават сълзливите репортажи. „ Шпигел “ написа, че това е „ общоевропейско закононарушение ", което демонстрира по категоричен метод по какъв начин европейските полезностите се жертват на границата.
 Тази фотография обходи през лятото на 2022 година главните медии от либерал-глобалисткия бранш. На нея основната героиня (жената вдясно) е показана като Байда С. – една от неколкодесетки многострадални бежанци, които неприятните гръцки граничари не желаят да пуснат в ЕС
„ Никой не ни желае, никой не ни оказва помощ “

Медийната акция, която „ Шпигел “ стартира на 10 август против Европейски Съюз и гръцкото държавно управление, визира област, в която има доста беззакония, потулване на истината и елементарни неистини. Става въпрос за човешки живот, държавни ползи, гранични разногласия, идеология и доста пари. Турският президент Ердоган постоянно заплашва с война Гърция, употребявайки милионите мигранти и сирийски бежанци, някои от които живеят в Турция от години, като рекет по отношение на Европейски Съюз. Според спасителите, трафикантите на хора неведнъж инсценират изключителни обстановки, с цел да убедят управляващите да се намесят, да вземем за пример с бебета, които сякаш са заболели, само че в действителност са здрави. Гръцкото държавно управление и граничната организация на Европейски Съюз „ Фронтекс “ са забъркани в голям брой случаи на нелегално отбиване на мигранти, само че отхвърлят ​​това.

Неправителствените организации (НПО), които предизвикват безусловното право на имиграция, постоянно показват изказванията, направени от мигранти, като чиста монета. Журналистите от своя страна подемат тези разкази и ги претворяват в репортажи и дописки. Основният източник на доста от тези вести се оказва същата тази Байда Алсалех. Тя е в контакт с гръцки неправителствени организации като „ Аларм фоун “ и „ Хюман райтс 360 “. Свързва се с тях по мобилен телефон от юли 2022 година, като им изпраща фотоси, видеоклипове и апели за помощ. „ Никой не ни желае, никой не ни оказва помощ, споделя тя във видео на британски, съвсем разревана, - Умирам от апетит и жадност, загивам душевен и физически. " С заплаха за живота е и 70-годишната ѝ баба. Адвокатите на въпросните НПО-та дават на Байда номерата на подбрани публицисти, на първо място на Йоргос Христидис, гръцкия сътрудник на „ Шпигел “.

Това, което Байда споделя, публицистите предават на публиката едно към едно. Подкаст на „ Шпигел “ от 19 август стартира с откъс от нея, показана там като едно от проявленията ѝ – Байда С.: „ … Петгодишно момиченце е мъртво, ужилено от скорпион ". Христидис оповестява в Туитър, че Байда С. е видяла гибелта на минимум трима души от юли насам. Неправителствените организации, с които работят медии като „ Шпигел ", също популяризират замъглени изображения на лежащо на земята момиче и на бежанци, за които се твърди, че са били бити от гръцките и турските сили за сигурност.

Ден след идването си Байда изчезва.

Почти на никое място другаде няма и помен от няколкото смъртни случая, които Байда твърди, че е видяла. Но бързо се появиха подозрения за разказаното от нея за петгодишната Мария. На 15 август, след напън от НПО-тата, медиите, Европейския съд по правата на индивида и някои гръцки политици от крайно-лявата партия „ Сириза “, 38-те бежанци получават позволение да влязат в Гърция. Те са регистрирани и отведени в районното звено в гр. Драма на 9 септември, където са настанени в център за лица, търсещи леговище. Те би трябвало да останат там, до момента в който молбите им бъдат обработени.

Нашата основна героиня Байда обаче изчезва единствено ден след идването си. Името ѝ липсва и в листата, който бежанците изпращат до Европейския съд по правата на индивида в средата на юли. 70-годишната ѝ баба, за която тя приказва във видеообръщенията си, внезапно към този момент не ѝ е баба. А момичето Мария, което „ беше убито от скорпион “ и за което тя описа, най-вероятно не съществува, както скоро се усъмняват гръцките публицисти. Второто ужилено момиче пък си е изцяло крепко. Оттогава „ Шпигел ", подкрепяно от медии като „ Дойче веле “, се пробва да овладее абсурда с всевъзможни отклоняващи маневри и да показа случая като неволна неточност. С оглед на източника, написа списанието в „ ревю “, оповестено на 30 декември, публикациите трябвало да бъдат написани „ по-внимателно “. Заместник-министърът на външните работи на Германия също бил привел изказванията на бежанците като обстоятелства, по тази причина никой не ги ревизирал. Поради множеството сходни „ неточности “ тези изказвания повече нямало да бъдат оповестени. Редакторите обаче се хвалят, че са „ създали ново задълбочено изследване “.

Омбудсманът на Германия също се намеси -той ревизирал и изяснил дали в граничната зона на река Еврос има смъртоносни скорпиони (отговорът е: Не, само че не било изключено обезводнено дете да почине от ужилване на някакво друго животно) и дали бежанците са се намирали откъм гръцката страна на границата, както се твърдеше в началото (Отговор: Само частично; в началото са били на турска територия, може би са били подпомагани от турски контрабандисти).
 Докато сякаш едвам претърпява с останалите бежанци на гръцката граница, Байда Алсалех не стопира да разгласява първокласни свои фотоси от Германия. След като казусът бе оголен, тя изтри половилите си в обществените мрежи, само че скрийншотовете остават
„ Огледалото ” не демонстрира вярно и мълчи

Но „ Шпигел " не задава най-важните въпроси: Защо името на Байда не е в листата на бежанците, изпратени до Европейския съд по правата на индивида? Как може тя просто по този начин да напусне Гърция, а сякаш е в център, следен от управляващите, като част от група, търсеща леговище? През лятото на 2022 година тя към момента емигрант ли е била или се е преструвала пред медиите? Вместо това човек научава съвсем пътем, че Байда Алсалех в този момент живее в югозападната немска провинция Рейнланд-Пфалц. Малко след престоя си в Драма тя разгласява видео от борда на аероплан, излитащ от Атина, със известието, че лети за Германия „ след дълга борба “. Оттогава тя не е спряла да разгласява в профилите си в Тик-ток и Инстаграм, където е последвана от повече от 24 000 души.

„ Шпигел “ не загатва и дума за това, че Байда е била извънредно дейна в обществените мрежи и е разпространявала фотоси от немски градове и пейзажи още преди престоя си в Гърция. Списанието също по този начин не загатва, че тя е създател на книги. Или че Йоргос Христидис е последвал профила на Байда С. в Инстаграм, само че явно не е забелязал нищо за нейния минал живот, което не пасва на неговите репортажи от лятото на 2022 година, в които тя е страдаща бежанка на границата. Вместо това „ Шпигел “ продължава да написа в упоменатото си „ ревю “ от 30 декември 2022 година по този начин, като че ли тя е все по този начин елементарна сирийска мигрантка и напълно благонадежден източник.

Освен всичко друго, списанието продължава да се базира на Байда Алсалех настоявайки, че е имало конфликти и „ пукотевица “ сред гърци и турци на Еврос.

Има обилни подозрения за достоверността в думите на Байда. Според гръцки източници младата сирийка е обвинена в контрабанда на хора и други закононарушения. В бежанския лагер тя не получава документи, които биха ѝ разрешили да пътува до Германия със аероплан или по какъвто и да е различен метод.

Сгодена от 2021 г

Неправителствената организация „ Хюман райтс 360 “, която съвсем дава указания на медиите по аферата Еврос, в този момент обществено се дистанцира от репортажите на „ Шпигел “. Представители на НПО-то отхвърлиха да разясняват самата Байда Алсалех, откакто бяха помолени за това от „ Нойе Цюрихер цайтунг “. Служител на организацията обаче написа, че е известно, че молбите за леговище и пътуванията от Гърция до други страни изискват „ дълги процедури “. Неправителствената организация прекрати съдействието си с юриста, който водеше делото в помощ на „ мигрантите от Еврос “.

Дали и какъв брой време Байда Алсалех е живяла в Германия преди появяването си на Еврос не може да се дефинира сигурно. На мястото, където тя се намира в този момент - село в Пфалц, брачният партньор ѝ е задоволително прочут. Като сириец, който идва в Германия през 2015 година, той се счита за сполучлив образец за интеграция. Работи в огромна компания, приказва немски и неотдавна е натурализиран. Освен това той не желае да приказва с медиите, само че старателно разгласява фотоси и видеа в обществените мрежи. Двамата се сгодяват през есента на 2021 година На 3 юли същата година Байда Алсалех разгласява фотография от балкона на дома на брачна половинка си: вижда се дъга над къщите и вятърните турбини. Като местонахождение на фотографията в Инстаграм е заложена в Германия, а като настоящо място на престояване - Пфалц.

За Байда Алсалех в селото се приказва друго. Един комшия споделя, че е видял дамата за първи път едвам преди няколко седмици. Друга съседка, която се занимава с бежанци, реагира ненадейно. „ Какво, какво!? Била е в Гърция!?, възкликва тя. Нямаше по какъв начин да не се разчуе. “ По думите ѝ Байда е тук от много време, първо живяла в приемния център в гр. Шпайер, а по-късно е преместена в гр. Трир, където прекарва уикендите със брачна половинка си.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР