Бавното икономическо възстановяване на Италия след 2014 г. най-сетне набира

...
Бавното икономическо възстановяване на Италия след 2014 г. най-сетне набира
Коментари Харесай

Икономическият ренесанс на Италия може да се окаже заблуда

Бавното икономическо възобновяване на Италия след 2014 година най-накрая набира скорост, само че подемът евентуално ще се окаже временен, защото малко, да не кажем нито един от структурните проблеми на страната не са решени.

Италианските компании, които са конкурентоспособни в интернационално отношение се показват мощно и наемат личен състав, помагайки на брутния вътрешен артикул (БВП) да нарасне с 0.5% през първото тримесечие. Само че отколешни недостатъци - от администрация и корупция до незадоволителни вложения в образованието и големия държавен дълг - не престават да съществуват.

Това навежда на мисълта, че съживяването е просто част от бизнес цикъла и има възможност да изчезне незабавно щом краткотрайни фактори като насърчителните ограничения на държавното управление за заетостта и суперниските лихви стартират последователно да отпадат.

Положителни сигнали

Международната рейтингова организация Standard & Poor`s въпреки всичко увеличи кредитния рейтинг на Италия предишния месец за първи път от 35 години, като акцентира усъвършенстваните вероятности за напредък, подкрепени от възходящите вложения и заетостта.

Това изненада доста наблюдаващи и въпреки всичко данните от третата по величина стопанска система в еврозоната изпреварват упованията. Бизнес доверието е на най-високото си ниво от десетилетие, промишленото произвеждане набъбна през август за четвърти следващ месец, размерът на износа се е нараснал с 2,8% през първите осем месеца на годината, а прогнозите са, че Брутният вътрешен продукт ще нарасне с най-бързия си ритъм от 2010 година.

" Бизнесът върви доста добре ", сподели Гаетано Бергами, притежател на приблизително огромната компания BMC с централа в Болоня, която създава въздушни филтри за коли и мотори и ги изнася в 90 страни.

Растем в интернационален проект, защото BMC е част от тези 30% италиански компании, предлагащи конкурентни артикули, сподели той. Компанията нае наскоро към 10 души и по този начин служащите й в Италия наброяват към този момент 96, а оборотът й се усилва устойчиво и се чака да доближи до 12 милиона евро тази година.

Министърът на стопанската система Пиер Карло Падоан уточни през тази седмица (миналата - бел. ред.), че растежът се е възстановил до 0.5 % през третото тримесечие, откакто през второто се забави до 0.3 %. " Възстановяването се утвърждава и растежът на Брутният вътрешен продукт става по-значим ", сподели той.

Проблемите

BMC и други сполучливи компании, които резервираха форма даже през двойната италианска криза сред 2008 и 2013 година обаче прикриват общата липса на конкурентоспособност в страната.

Болоня е столица на Емилия-Романя, един от най-силните европейски индустриални региони и дом на такива международни колоси като производителя на спортни коли Ferrari и на храни Barilla.

Само че нито BMC, нито Емилия-Романя са типични за Италия. Италианската продуктивност, измервана като продукция на час работа, стагнира през последното десетилетие и е най-ниската в Европейски Съюз след Гърция по данни на Евростат.

Така наречената мултифакторна продуктивност, която мери цялостната успеваемост на една стопанска система, също е вяла и в действителност е спаднала с 0.2% през 2016 година, съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване. Равнището на безработица в Италия е 11.1%, а младежката безработица е 35.% и остава измежду най-високите в Европейски Съюз.

Неизлекувани рани

Италия е движена напред от мощния европейски и международен напредък, само че остава най-вяло растящата стопанска система в еврозоната. Не единствено че стопанската система й се сви повече от останалите членки на валутния съюз след международната финансова рецесия, изгубвайки към 9% от Брутният вътрешен продукт сред 2008 и 2013 година, само че и последвалото възобновяване е по-слабо изразено.

Премиерът Паоло Джентилони се погрижи да не поражда нереалистични упования. " Най-накрая сме във фаза на икономическо възобновяване, само че не би трябвало да го надценяваме или да си представяме, че раните, отворени от рецесията, са излекувани ", сподели той предишния месец.

Международният валутен фонд планува (МВФ), че стопанската система ще нарасне с 1.5 % тази година, което е мощен напредък по италианските стандарти. Въпреки това обаче това е най-ниският предстоящ напредък в страна от Европейски Съюз, а МВФ чака разликата сред Италия и сътрудниците и следващата година да стане по-голяма.

" Трудно е да си представим Италия да пораства повече, в сравнение с другите европейски страни, " сподели пред " Ройтерс " преподавателят по стопанска система в миланския университет Bocconi Роберто Пероти.Той означи, че трудовата промяна, която се опита да направи през 2015 година предшественикът на Джентилони - Матео Ренци, е била единствената структурна смяна в стопанската система през последните години. " Не е ясно дали това направи нещата по-добри или по-лоши ", добави той.

Трудно бъдеще

Сега на Италия се натрупат парични и политически облаци. От януари Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стартира да свива програмата си за изкупуване на държавни облигации, която целеше да подтиква стопанската система на еврозоната след международната рецесия. Тази самодейност бе повече от изгода за Италия, в сравнение с за останалите страни от еврозоната, защото дългът на страната е четвърти по-големина в света в безусловно изражение.

ЕЦБ купи италиански държавни облигации за над 300 милиарда евро (350 милиарда долара) от март 2015 година, осигурявайки ниски лихви на страна, която харчи 70 милиарда евро всяка година за обслужване на дълга си.

Програмата на ЕЦБ ни даде голямо преимущество, а ние го пропиляхме, сподели Густаво Пига, учител по стопанска система в университета Tor Vergata в Рим.

Пига разяснява, че вместо да харчи милиарди евро за данъчни облекчения и фискални отстъпки за фирмите, Италия е трябвало да реформира неефективната си държавна администрация и да усили държавните вложения в образованието и инфраструктурата.

" Помпане на стопанската система "

Данъчното облекчение за хората с ниски приходи, възлизащо на 80 евро месечно, бе въведено през 2014 година и бе последвано от данъчни тласъци през 2015 година за фирмите, с цел да наемат чиновници на непрекъснати контракти. Тази година бяха въведени още данъчни облекчения за фирмите, които влагат в нови машини, както и в изследвания и разработки.

Bellco, компания от Северна Италия, която създава уреди за диализа и дава работа на над 300 души в страната, се възползва от тласъците, като влага 13 милиона евро в машини тази година и 10 милиона в изследвания и разработки.

Генералният управител Лучано Фратини сподели, че американската компания майка е избрала Италия за вложения в изследвания и разработки поради данъчните облекчения. " Мисля, че тези ограничения предизвикват задграничните вложения в Италия ", сподели той.

Макар фирмите да приветстват такива непредвидени придобивки, критиците акцентират, че те не оферират дълготрайни изгоди. " Да се помпа стопанската система по подобен метод е извънредно рисково ", сподели Пероти от университета Bocconi. Опитът сочи, че когато тласъците свършат, вложенията се срутват, добави той.

Насърчаването на наемането през 2015 година да вземем за пример сътвори краткотрайно покачване на заетите на неопределен контракт, само че наемането на непрекъснати контракти спря, незабавно щом насърчителните ограничения бяха прекъснати.

От 387 000 нови наети предходната година 94% са били на непостоянни, краткотрайни контракти, тъкмо такива, каквито трябваше да отстрани трудовата промяна на Ренци.

Франчесто Сегеци от италианския център за разбор на трудови пазар ADAPT сподели, че уволненията следващата година могат да набъбнат, когато фирмите ще би трябвало да заплащат обществени и пенсионни вноски за служащите, които са наели преференциално през 2015 и 2016 година.

Постепенното преустановяване на тласъците на ЕЦБ не е единствената опасност, пред която се изправя Италия следващата година. През май би трябвало да има избори, а допитванията сочат, че ще се стигне до парламент без болшинство и до политическа невъзможност.

Страната ще бъде неуправляема, сподели Пероти. Вероятно ще се стигне до необятна коалиция, която взима решения, опитващи се да задоволят всички, а това ще бъде нездравословно за Италия, добави той./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР