Баскетболистът Александър Везенков е носител на приза Спортен Икар за

...
Баскетболистът Александър Везенков е носител на приза Спортен Икар за
Коментари Харесай

Александър Везенков спечели Спортен Икар за 2022 година, Глушков получи наградата

Баскетболистът Александър Везенков е притежател на наградата " Спортен Икар " за 2022 година на Фондация " Български спорт ".

Везенков беше определен в идеалния тим на Евролигата за предишния сезон, участник във Финалната четворка с клубния си тим Олимпиакос, номер 1 в класацията по битки и трети при реализаторите с националния тим на България на Европейското състезание по баскетбол.
24
Официалната гала по връчването на премиите се организира през днешния ден в Гранд хотел " София " и на нея участваха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, ръководителят на БОК Стефка Костадинова, ректорът на НСА проф. Николай Изов, както и доста митове на българския спорт.

Спортните Икари се връчват от 1992 година насам. Победителите в обособените категории се дефинират от особено жури на фондация " Български спорт ".

Везенков не участва на церемонията, защото довечера има мач със своя отбор Олимпиакос в Евролигата по баскетбол за мъже. Наградата му получи президентът на БФБаскетбол Георги Глушков персонално от министър Весела Лечева.

В категорията " Отбор на годината " премията е за националния отбор по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Тимът стана международен първенец в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.
24
За " впечатляващо показване " бяха отличени 17-годишната гимнастичка Стилияна Николова и скиорът алпиец Алберт Попов. Николова завоюва сребро на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното състезание в София, а Попов приключи девети в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и зае четвърто място в слалома от Световната купа в Куршевел.

В категория " Млад и надарен състезател " победител е 17-годишната лекоатлетка Пламена Миткова - международна шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години в Кали, Колумбия с персонален връх от 6.66 метра.

Специална премия на Фондация " Български спорт " получава националният тим по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова за историческата първа европейска купа в тази възрастова група.

Биатлонистът Благой Тодев и волейболистът Алекс Николов са отличени за " Пробив в международния спорт ". Тодев е международен вицешампион за младежи от Солт Лейк Сити (САЩ) в преследването на 12.5 км и европейски първенец на 15 км за младежи в Поклюка. Николов е играч на италианския първенец Лубе, участник в Шампионската лига с тима и главен състезател в националния тим до 20 години, заел второ място на Европейското състезание.
24
В категория " Достойно показване " спечелили са Кирил Милов - международен вицешампион по битка в категория до 97 кг в Белград и европейски първенец в категория до 97 кг в Будапеща и Севда Асенова - бронзова медалистка в категория до 48 кг на Световното състезание по бокс в Истанбул и европейска шампионка от шампионата в Черна гора.

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР