Бързото разпространение на „Омикрон“' може да доведе и до повече

...
Бързото разпространение на „Омикрон“' може да доведе и до повече
Коментари Харесай

Над 1000 COVID заразени в столицата за ден – и в метрото се извиха опашки за ваксини.


Бързото разпространяване на „ Омикрон “' може да докара и до повече пациенти в лечебните заведения, предизвестяват вирусолози. На прага на петата вълна опашките за ваксини не престават.

Пунктът на метростанция НДК отвори в 9 ч. и опашка към този момент имаше. Илия чака за бустерна доза. Според него идват тежки времена и би трябвало да се защищити.
Снимка: btvnovinite.bg

В пункта имунизира Д-р Мехмет Серкан. Разказва, че от към 140 искащи за имунизация дневно, единствено десетина са за първа доза. Останалите желаят бустер.

„ На хората към този момент споделяме, че може след третия месец до шестия месец трета доза. Вече малко повече се опасяват от „ Омикрона “ и по тази причина стартира да е и по-голям ползата към бустерната доза “, изясни Серкан.

Мобилни пунктове има и в огромните търговски центрове, както и в ДКЦ-тата.
Снимка: btvnovinite.bg

На този декор, новите случаи са повече от 3000 за денонощието, съгласно данните от Единния информативен портал. Процентът позитивни проби е съвсем 12.

Излекуваните са близо 1800. В болница са над 5000 души. Починалите за жалост са 45. Поставените дози ваксина за денонощието са над 11 200.

Снимка: btvnovinite.bg
Вирусолози чакат при „ Омикрон “-вълната тежестта да падне върху персоналните лекари. В публикация на здравното списание „ Лансет “ се показва, че процентът на хората, които са имали потребност от болнично лекуване при новия вид, е съвсем с 15 на 100 по-нисък, в сравнение с при другите разновидности.

„ Дори да приемем, че това заболяване протича по-леко, големият брой по едно и също време разболели се хора ще бъде предизвикателство. Представете си, в случай че работите в колектив от 10 души, 5 от тях да не са на работа, тъй като не се усещат добре. Това няма да е добре за никого “, сподели вирусологът проф. Радостина Александрова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР