Бързо или бавно ще е падането на Иван Гешев от

...
Бързо или бавно ще е падането на Иван Гешев от
Коментари Харесай

Бързо или бавно ще е падането на Гешев?

Бързо или постепенно ще е рухването на Иван Гешев от поста основен прокурор зависи от това дали Висш съдебен съвет ще успее да гласоподава освобождението му идната седмица и за какъв брой време президентът ще подпише указа. В този интервал - в случай че към този момент не го е направил - Гешев ще би трябвало да контракти своето бъдеще в или отвън прокуратурата. Дипломатически пост наподобява неуместен, преназначаването му като прокурор във Върховна административна или Върховна касационна прокуратура зависи от Висшия правосъден съвет - а Висш съдебен съвет ще направи каквото кажат заповедниците му.  

Със сигурност Гешев ще се бори да остане в системата на правораздаването. Предвид настояването за освобождението му не би било мъчно. Първоначално настояванията бяха две, след това редуцирани до едно, релативно по-леко от първото и по-удобно за доказване. Според част от членовете на Висш съдебен съвет Гешев е уронил престижа на правосъдната власт, наричайки политици  " политически отпадък ".

В очакване на епилога

Главният прокурор отсрочи плануваното през вчерашния ден послание към нацията по Българска национална телевизия, а известието, че невижданото изказване няма да се състои, пристигна след 15-часовото съвещание на Висшият правосъден съвет. На него членовете на Висш съдебен съвет отложиха дебатите и гласуването по отстраняването на Гешев за понеделник, 12 юни. Тогава кадровиците на правосъдната система не престават, само че основният прокурор отпътува за Брюксел, защото във вторник ще бъде изслушан от Мониторинговата група към LIBE - Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, която провежда изключително разискване на обстановката в България. Ако българският основен прокурор изнесе скандална информация за троент министър председател от редиците на Европейската национална партия (ЕНП), това надали ще остане затворено в границите на чуването. Да не забравяме, че догодина предстоят и евроизбори.

Обръщение от ефира на публичната телевизия въпреки всичко ще има - като завършек на един основен прокурор идващия четвъртък, когато Висш съдебен съвет може да гласоподава за освобождението му. Може би даже не просто на един, а на последния, в случай че радетелите за конституционна промяна осъществят концепцията си институтът на основния прокурор изобщо да се заличи. 

В промеждутъка на тези събития Иван Гешев е твърдо решен да постъпи като " българин, мъж и магистрат "  и желае да бъде изслушан на закрито съвещание в Народното събрание - по отношение на досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с въздействие. Преди това изпрати в Народното събрание купища документи, свързани с " Барселонагейт "  и поиска имунитета на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Атанас Чобанов от проверяващия уебсайт BIRD разкри, че досиетата по делото " Барселонагейт ", което до неотдавна беше на трупчета, са пътували 2 години и два месеца от профилираната прокуратура до Софийска градска прокуратура. Изпратени са били на 22 юли 2020, а признати - на 2 септември 2022 година От " Биволъ "  и BIRD разкриха и част от наличието на документите, импортирани в Народното събрание. В тях се вижда, че " следствието разпознава като автентичен източник на средствата за придобиване на парцела (къщата в Барселона, в която живееше с детето си някогашната манекенка Борислава Йовчева - б.а.) Бойко Методиев Борисов ".

Депутатите пренебрегват изпратеното от прокуратурата. Същото се случва и с искането за имунитета на Борисов, като народните представители бавят основаването на краткотрайна комисия, която да преглежда настояванията за имунитети - концепция на ръководещото болшинство от ГЕРБ и ПП-ДБ. Затова и основният прокурор иска да приказва - и пред българските депутати, и пред евродепутатите, а най-после и на нацията. 

Иван Гешев по време на съвещанието на Висш съдебен съвет на 8 юни, което продължи 14 часа.Снимка: BGNES

Появиха се мнения като: " Ако вкара Борисов в пандиза, няма значение другото ". Както и такива с противоположен знак - " Ако Борисов махне Гешев, ще е приключил добра работа ". Така даже разчистването на сметки е посрещано с утвърждение от общество, жадуващо за правораздаване, пък било то и като в уестърн. 

Най-важните въпроси едва ли ще получат отговори

Елиминациите не са в обществeн интерес. На една част от жителите обаче им е писнало от мафиотизираната страна и липса на правораздаване, друга са се примирили, а трети ги устройва изцяло. Притиснат от събитията и ползи, които желаят да го отстранят от поста, основният прокурор работи като наказател. Борисов пък е поддръжник на властта - и затова се намира под протекция.

Но даже и да се потвърдят всички догатки за къщата и бутика в Барселона, купени за няколко милиона изпрани евро, на най-важните въпроси няма да се чуят отговорите. А те са доста. Кой и по какъв начин урежда назначенията в правосъдната система да вземем за пример? Вероятно същите хора, които посочвват кой да бъде ударен и се грижат за неслучайно систематизиране на каузи за споразумяване на частни ползи. Преди време " Капитал "  написа, че " до момента в който всички погледи са вперени в Иван Гешев, ръководителят на Върховния административен съд (Георги Чолаков - б.а.) е действителният диригент на събитията в правосъдната система ".

Помнят се случаи като " фамилната другарка ", " шефе, ти си го избра ", само че покрити в мрачевина остават всички известия за скрити в офшорни сметки мръсни пари на политици и магистрати. Това е същинският път на корупцията, който остава мрачен и неосветен - къде са отишли част от милионите, предопределени за строителство на автомагистрала " Хемус ", за какво делото " КТБ "  не завършва и Делян Пеевски е изключен от него, какъв брой от стотиците милиони за язовири са изхарчени в действителност за язовири. Интегритетът на прокурорите и недосегаемият до неотдавна основен прокурор не са единствените проблеми на българската правосъдна система. 

Епилогът на наказателя обаче следва, все едно дали ще е с парашут или без. Слънцето залязва и за други политически кариери. А българската Темида все по този начин продължава да накланя везните. 

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР