Бързина и качество на правораздаването – това са основните изводи

...
Бързина и качество на правораздаването – това са основните изводи
Коментари Харесай

Бързо и качествено правораздаване отчетоха от Апелативен съд Варна

 Бързина и качество на правораздаването – това са главните заключения в годишния регистриран отчет на Варненския апелативен съд за 2019 година Тази година, поради корона вирус епидемията и рестриктивните мерки за събиране на хора, той не беше показан обществено. Документът е качен на интернет страницата на съда, оповестяват от пресцентъра на институцията.

Ето и част от акцентите:

През 2019 година постъпилите каузи за разглеждане са 1913 или приблизително месечно по 159, което удостоверява наклонността на растеж по отношение на предходните години. Най-много са комерсиалните каузи - 798, гражданските са – 658, а наказателните - 457. На месец приблизително са приключвани по 153 каузи. Решените в 3-месечен период са 1598, което е 87% от всички свършени каузи. Подобрен е индикаторът експедитивност спрямо предходните години. С това с изключение на високата си подготовка, съдиите потвърждават и отговорността за съблюдаване на времевите стандарти. До този извод води и фактът, че 96% от всички каузи са с постановени правосъдни актове в едномесечен период след оповестяване за решение.

За качеството на правосъдните актове приказват резултатите от касационната инспекция. Миналата година пред Върховния касационен съд са обжалвани 493 акта. Висшестоящата инстанция не е позволила до обжалване актовете по 332 каузи, което е 77,57%. Това е отзив за високото качество на решенията и присъдите. Броят на анулираните правосъдни актове е 55, което съставлява 12,85%. Броят на делата с променени актове е 41 – или 9,57%.

През предходната година се резервира наклонността за увеличение на делата с фактическа и правна трудност и на тези, по които въззивният съд събира доказателства.

Апелативен регион Варна обгръща шест окръжни съдилища – във Варна, Добрич, Разград, Силистра, Шумен и Търговище. Най-много са постъпилите каузи от Окръжен съд – Варна, следван от тези в Шумен и Търговище.

От Наказателното поделение регистрират, че се е нараснал делът на завършените в тримесечен период каузи - 86%  за 2019 при 79% за 2018г. Запазва се растежът на направените в законовия период правосъдни актове – 97%.

Всеки от съдиите в Гражданското поделение е разгледал сред 95 и 116 каузи през годината. Тук акцентът е продължаващата наклонност за допускане и събиране на доказателства от въззивния съд, което води до отсрочване.

70% от постъпилите в Търговското поделение каузи са с предмет – веществен спор, произлизащ от търговски покупко-продажби, в това число застраховки, контракти за заем, направа, продажба, лизинг. Едва 3 % от въпросите са за дружествени разногласия. 82 на 100 от делата са свършени в тримесечен период.

Инспекторатът на Висш съдебен съвет извърши две планови инспекции на работата на Апелативния съд. Основните заключения са, че организацията и реализирането на правосъдната активност е на доста положително равнище. Образуването, разпределянето, насрочването, разглеждането, решаването и изписването на правосъдните актове подхождат на условията на закона. Качеството на  въззивния надзор върху първоинстанционната активност на окръжните съдилища от правосъдния регион е доста положително. Спазени са законовите периоди на администриране на постъпилите тъжби, митинги и възражения, изпратени на въззивната инстанция. Организацията на правосъдно – деловодната работа и воденето на деловодните книги също е на доста високо равнище. Проверяващият орган означи, че подучване заслужава работата на съдиите от Гражданско поделение. Поддържането на висок % свършени каузи свидетелства за трайна наклонност и резистентност на постигнатите отлични резултати в работата на съдиите от Гражданското и Търговското отделения. Високият процент  доказани и недопуснати до касационно обжалване правосъдни актове и ниските проценти на анулираните и отчасти изменените актове е отзив за високото им качество. Много добра оценка получи и организационната и управническа активност на управлението на съда. Затова екипът, направил инспекцията не откри за належащо да дава рекомендации. Инспекторатът регистрира, че за установените резултати неоспорим принос имат както управлението на съда, по този начин и съдиите и правосъдните чиновници. Работата на администрацията спомага за бързото и качествено обслужване на жителите, за одобряване на престижа на институцията. Добре подбраният състав на правосъдните чиновници способства за положителните резултати при насрочването, разглеждането и решаването на делата в период.

Съдилищата от апелативния регион извършиха повече действия в информационната сфера и обгърнаха по-голям брой участници. Чувствително се ускори взаимоотношението с младежите, за повишение на юридическата им просветеност и главните им знания за работата на органите на правосъдната власт. В другите акции, начинания, планове и събития участваха близо 6 хиляди младежи от над 80 учебни заведения и два университета, което е растеж с 50%, спрямо 2018 година

Отчетените резултати са резултат от професионалното отношение, отговорността и мотивираността на екипа на Апелативен съд - Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР