Бързането около строежа на продължението на руския газопровод Турски поток

...
Бързането около строежа на продължението на руския газопровод Турски поток
Коментари Харесай

Намеса в строежа на Турски поток у нас, откри проверката на Петков

Бързането към градежа на продължението на съветския газопровод " Турски поток " на българска територия от Турция до Сърбия – така наречен " Балкански поток ", е довело до интервенция на някогашния енергиен министър Теменужка Петкова в работата на възложителя на поръчката за близо 3 милиарда лева в Данък добавена стойност – " Булгартрансгаз ", с цел да не апелира дейности на претенденти в публични поръчки по построяването на 474-километровата тръба.

Копие от прословутата изчезнала Пътна карта, подписана от Петкова и шефа на " Газпром " Алексей Милер, за която се счита, че поставя основите на газопровода и не можеше да бъде открита на никое място, въпреки всичко е предоставено от Държава организация " Национална сигурност " (ДАНС. Не може обаче да се създадат обаче юридически заключения по отношение на наличието на Пътната карта като тип документ, съгласно настоящото законодателството.

Установени са и редица административни нарушавания на екологичното законодателство при решаването на проблеми със сондажи при построяването на трасето, както и на трудовото – при оповестяването на командировки или съществуването на правилници и дневници за работата по градежа, които обаче не наподобяват толкоз основни. Забавено е и оповестяването и публикуването на промени и решения по договорите за публични поръчки.

Това е открила разпоредената през май на газопровода като образец за корупцията на съветския президент Владимир Путин в България. Резултатите от нея бяха оповестени в последния ден на сваленото с избор на съмнение държавно управление на Кирил Петков. Констатациите пък са предадени на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и екоминистерството.

Две междуведомствени работни групи са направили задълбочени инспекции на административните процедури при проектирането, построяването и въвеждането в употреба на разширението на газопреносната инфраструктура сред българо-турската и българо-сръбската граница ( " Балкански поток " ), извършени от държавните институции.

Проверени са също по този начин публичните поръчки, извършени от " Булгартрансгаз " за градежа на тръбата и на двете компресорни станции и предоставени надлежно на саудитския консорциум " Аркад " и консорциума сред немската " Ферощал " и българската " Главболгарстрой ".

От държавната пресслужба оповестиха във вторник, че Пътната карта с " Газпром " не е била записана в деловодните регистри на Министерството на енергетиката съгласно административните условия. Оригинален документ по този начин и не е бил открит, заради което не може да се откри дали това съставлява интернационален контракт по смисъла на Закона за интернационалните контракти на Република България или писмо за желание. Предоставеното от ДАНС копие пък не разрешава да се откри какъв тъкмо документ е Пътната карта.

Екоминистерството е одобрило оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) на " Балкански поток " без да вземе поради смяната в избрани условия, свързани с местообитания и популации на предпазени типове и зоните от Националната екологична мрежа НАТУРА 2000, през които минава трасето на газопровода. Министерството на околнат асреда и водите също по този начин не е провело наложителна преценка на отражението от смяна на сондажите при пресичането на тръбата на река Вит и река Цибрица, въпреки да е бил известен за това от " Булгартрансжгаз ". Освен това ековедомстото и васейновите дирекции не са осъществявали никакъв надзор върху осъществяването на условията в ОВОС-а. Строежът на едната компресорна станция – " Нова Провадия ", пък е почнал преди да има издадено и влезнало в действие решение за Оценка на въздействието върху околната среда, установи още инспекцията.

Посочва се и откритото към този момент от Комисията за енергийно и водно контролиране преди година и получава утвърждението на регулатора за договорите си по публичните поръчка за " Балкански поток " и за заемите за финансирането му, с оглед недопускане свръхзадлъжнялост на държавната компания. Месеци по-късно обаче регулаторът разгласи, че няма такава заплаха и.

Държавният газов оператор също по този начин не е разгласил в законовоустановения период за ускорение на градежа и смяна в заплащанията към изпълнителя. Сключването на контракта с ДЗЗД " Ферощал Балкангаз " за компресорните станции не е било изпратено в период за издание от Агенцията за публични поръчки.

При провеждането на извоюваната от " Аркад " поръчка за линейната част е била позволена интервенция от страна на министъра на енергетиката (без същият да е едноличен притежател на капитала на дружеството) посредством предоставяне на съответни писмени инструкции на изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " по отношение на обжалване на поръчката. В прессъобщението на Министерския съвет не се показва защо тъкмо става въпрос, само че най-вероятно е за от юли 2019 година за анулация на решението на " Булгартрансгаз " oа декласира " Аркад " и да даде поръчката на обвързваното с Русия обединяване " Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ). Газовият оператор не апелира решението, а в това време против избора на " Аркад ". Всичко това се случи на фона на информации за за отпушване на градежа посредством възлагането му на саудитците, само че допускане на съветските компании от ГРРБ като подизпълнители. Което и, когато " Аркад " промени подизпълнителите си, а " Блугартрансгаз " се съгласи с това.

" Независимо че правото на тъжба е въпрос на преценка, поради значимостта на плана и финансовите ползите, неналичието на обжалване от страна на възложителя, респективно отдръпването на жалбата от заинтригувана страна, се явява в несъгласие с естествената пазарна и икономическа логичност, което би могло да се преглежда като индикация за въздействие на външни фактори ", показват в този момент от Министерския съвет.

Назначената от Кирил Петков инспекция е разкрила също по този начин пропуски в подписаните трудови контракти като посочено място на работа и дълготрайност на договора, прилагане на спомагателен заплатен отпуск. Липсвали разполагаем на контролните органи в предприятията екземпляри от правилника за вътрешния трудов ред и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа. Фирмите, работили по " Балкански поток " също по този начин не са отчитали електронно командировките на чиновниците си, каквато условие има.

На министъра на околната среда Петков е упълномощил да ревизира за нарушаванията на екозаконодателството, а ДАНС преди ден е получила целия отчет за спомагателна инспекция. Агенцията също по този начин би трябвало да наблюдава придвижването на формирана прокурорска кореспонденция по отчет, изпратен през май 2022 година от Агенцията за държавна финансова ревизия в Специализираната прокуратура по случая.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР