Бърз студен атмосферен фронт премина над страната ни. Голямата

...
 Бърз студен атмосферен фронт премина над страната ни. Голямата
Коментари Харесай

Кошмар! Метеоролог със стряскащи факти за потопа в София

" Бърз леден атмосферен фронт мина над страната ни. Голямата разлика в температурите и това, че се намираме в югозападен поток, който придвижва влажна и топла въздушна маса от Средиземноморието, а в това време от северозапад прониква студен въздух и основава неустойчива въздушната маса, докара до тази стихия. И затова, макар че лятото завърши, към момента сме в летен циркулационен режим. Развиват се купесто-дъждовни облаци, от които падат интензивни превалявания, има гръмотевични стихии и това е съпроводено с увеличаване напразно. "

Това сподели пред Факти.бг метеорологът Анастасия Стойчева.
-->
" Около 500 мълнии са паднали съгласно сътрудниците от отдела, наблюдаващ гръмотевичната интензивност над страната. Град София се намира във високо котловинно поле, което е част от планинските масиви в Западна България. Знаете, че западната половина от страната е с огромна разлика в надморската височина - от съвсем 0 метра около река Дунав, до най-високата точка на Балканите – връх Мусала.

При такава богата орография, каквато имаме ние, не е извънредно да се развиват такива мощни гръмотевични стихии.

Над хижа Боерица, на Витоша, имаше добре развъртян във височина над 12 километра облак. Количеството на дъжда, регистриран от автоматизираната измервателна система на Национален институт по метеорология и хидрология, в хижата е 42 л/кв. м., на Владая имаме регистрирани 35 л/кв. м.

Това са местни феномени, които имат като резултат неравномерно систематизиране на преваляванията, неравномерно систематизиране на гръмотевичната активност, която е обвързвана с развиването на съответния облак.

Над София е имало три съществени талази. Над Банкя и Иваняне влезе първият облак. Изваля се в региона, само че по-късно стартира развиване над Витоша. Друг облак имаше над Нови Искър и Кремиковци. И там облакът надвиши 12 километра. При такива облаци и огромна динамичност се осъществят интензивни превалявания ", сподели още Анастасия Стойчева..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР