Барселона. Североизточният испански регион Каталуния ще премахне вечерния си полицейски

...
Барселона. Североизточният испански регион Каталуния ще премахне вечерния си полицейски
Коментари Харесай

El Pais: Премахват вечерния часа в Каталуния от петък

Барселона. Североизточният испански район Каталуния ще отстрани вечерния си полицейски час в петък. Решението беше взето в понеделник от консултативния комитет на каталунското държавно управление за Covid-19, който взе поради скорошното закъснение на темпа на напредък на обявените коронавирусни инфекции, както и дребният брой хоспитализации. Но здравните специалисти предизвестяват да не се отстраняват рестриктивните мерки прекомерно скоро в миг, когато предаването на инфекцията към момента е обезпокоително високо, написа испанският вестник El Pais .

Полицейският час от 1 до 6 сутринта беше въведен на 24 декември, в разгара на коледните празници, когато случаите се увеличаваха. Експертите означиха, че шестата вълна на ковид, която се подхранва от мощно заразния вариант “Oмикрон ”, към момента не е завършила.

Говорителят на каталунското държавно управление Патрисия Плажа към този момент сподели предходната седмица, че районните управляващи могат да отстранен полицейския час, в случай че брояйките следват предстоящите трендове. По това време случаите бяха нарастнали с 11% през предходните седем дни, доста по-ниско от пиковете от 80% и 95% през декември.

Епидемиологичната обстановка в Каталуния в действителност в този момент е по-лоша, в сравнение с когато беше въведен полицейският час на Бъдни вечер в опит да се ограничи болестта в миг на засилени обществени контакти. Тогава броят на диагностицираните случаи беше по-малък от половината на този сега.

Бяха регистрирани 200 000 нови инфекции през седемдневния интервал сред 7 и 13 януари, съгласно каталунското здравно министерство. Това е най-високата цифра от началото на пандемията през март 2020 година и по-висока от 138 000 случая, диагностицирани сред 31 декември и 6 януари. Случаите са нарастнали с 36% за седемдневния интервал и доста повече инфекции може да останат нерегистрирани в този момент, когато комплектите за домашно тестване са необятно налични в аптеките.

„ През последните дни видяхме по-добри от предстоящите числа, само че те не се консолидираха. Сега те се движат с предстоящото движение “, сподели Енрик Алварес, специалист по прогнози за пандемията и член на изследователската група към катедрата по изчислителна биология и комплицирани системи (Biocom-SC) на Политехническия университет на Каталуния.

Но районното държавно управление, което дава отговор за ограниченията поради ковид, счита, че премахването на полицейския час е целесъобразно, наред с други неща, от ниския % на хоспитализация спрямо предходни талази, подхранвани от „ Делта “ варианта.

В Каталуния са в действие и други ограничавания. Нощните заведения остават затворени и има ограничаване от 10 души за обществени събирания. Заведенията за хранене и питиета могат да работят единствено с 50% от потенциала на закрито, до момента в който тази цифра е 70% за спортни и културни събития.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР