Барселона. Министърът на външните работи Светлан Стоев ще участва в

...
Барселона. Министърът на външните работи Светлан Стоев ще участва в
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев ще участва в срещи на министрите на външните работи на Съюза за Средиземноморието, на НАТО и на ОССЕ

Барселона. Министърът на външните работи Светлан Стоев ще взе участие в срещи на външните министри на Съюза за Средиземноморието, на НАТО и на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Това оповестиха от Министерство на външните работи . Днес в Барселона в границите на първото честване на Деня на Средиземноморието ще се състои VI районен конгрес на Съюза за Средиземноморието. Той ще събере министрите на външните работи на 42-те страни членки на Съюза за Средиземноморието. В Барселона министър Стоев ще взе участие и в министерска среща на Европейски Съюз и Южното съседство, която ще направи обзор на напредъка в използването на новата стратегия за Средиземноморието.

След това в Рига на 30 ноември - 1 декември Светлан Стоев ще показа България на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО.

Министрите ще обсъдят настоящи въпроси на сигурността и подготовката за срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 година, в това число работата по идната Стратегическа идея. Ще бъдат наранени въпроси, свързани с възходящото скупчване на войски в и към Украйна, обстановката по границата на Алианса с Беларус, ролята на НАТО в контрола на въоръженията и неразпространението, поуките от Афганистан и настоящи развития в Западните Балкани. Министрите от НАТО ще се срещнат също с сътрудниците си от Грузия и Украйна, както и с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и с сътрудниците от Швеция и Финландия.

На 2 и 3 декември в шведската столица Стокхолм министърът на външните работи на България ще вземе присъединяване в 28-та среща на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ. Годишната среща е опция за външните министри на 57-те страни участнички в ОССЕ да прегледат и създадат оценка на обстановката със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона, както и на работата на ОССЕ във всички области на активността й. Домакин на събитието е Ан Линде, министър на външните работи на Швеция, която е настоящ ръководител на ОССЕ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР