Бари Айхенгрийн, професор по икономика в Калифорнийския университет Бъркли, в

...
Бари Айхенгрийн, професор по икономика в Калифорнийския университет Бъркли, в
Коментари Харесай

Паричните последици от войната на Путин

Бари Айхенгрийн, професор по стопанска система в Калифорнийския университет " Бъркли ", в коментар за Project Syndicate
Нахлуването на Русия в Украйна коренно преначертава пейзажа на международната стопанска система, политика и сигурност. В политически проект войната отдалечава Русия от Европа. Конфликтът ускори уговорките на членовете на НАТО към алианса и накара Германия да загърби своята злост към разноските за защита. Икономически се обрисува нескончаем интервал на високи енергийни цени, до момента в който Европа се разделя с съветските петрол и газ, което на собствен ред пробужда опасността от стагфлация.

На финансовия фронт на съветските банки беше неразрешено да вършат бизнес на Запад и бяха отрязани от SWIFT, банковата информационна система за интернационалните заплащания. Ценните бумаги и депозитите на централната банка бяха замразени, заради което тя не е в положение да спре спада на рублата. По същата причина тя няма опция да работи и като заемодател от последна инстанция на финансови институции със отговорности в задгранична валута като " Сбербанк ". Тези ограничения са финансово и стопански опустошителни, каквато точно е тяхната цел.
По-малко долари
След като станаха очевидци на тази проява на мощна финансовa офанзива дали други страни ще премислят по какъв начин и къде държат задграничните си активи? Ще търсят ли несъмнено леговище в Китай, който не е глобил Русия, и в нейната валута юан?
Реклама
Опитът от последно време не допуска това. През последните две десетилетия делът на доларите в разпознатите запаси в непозната валута в международен мащаб е намалял с към 10 процентни пункта, защото централните банки диверсифицират за сметка на американската валута. Но единствено една четвърт от произлизащата от това миграция е към юана , а цели три четвърти - към " спомагателни " аварийни валути като австралийския или канадския $, шведската крона и швейцарския франк.

Тези валути се търгуват елементарно. Заедно те съставляват цялост с много огромни размери и дават на шефовете на запасите преимущества за диверсификация, защото не са обвързани с придвижването на $. Но всички техни емитенти, в това число даже неутралната Швейцария, поддържат глобите против Русия, което значи, че нито една от тези валути евентуално не би осигурила леговище за държавни управления, нарушаващи интернационалните правила.
Китай не е леговище
Защо миграцията към юана не е по-голяма? Отговорът частично е в това, че облигациите и банковите депозити, деноминирани в юани, не са елементарно налични от задгранични вложители, най-малко не и в нужните количества. Достъпни са облигации, деноминирани в юани, офшорно търгувани в Хонконг и на други места, както и офшорни банкови депозити в юани, само че другите принадлежности не са толкоз доста. Хонконг и Шанхай ръководят Bond Connect, посредством който задграничните вложители могат да вземат участие в междубанковия пазар на облигации в континентален Китай. Но централните банки, включени в листата на вложителите, утвърдени да вземат участие в схемата, са малко, в случай че въобще има такива.

Освен това дейностите на съветския президент Владимир Путин сигурно припомниха на централните банки един фундаментален факт: всяка водеща интернационална и аварийна валута в историята е принадлежала на политическа народна власт или република с надеждни институционални ограничавания против произвол от страна на изпълнителната власт. Разбира се, при президента Си Цзинпин Китай се движи в противоположна посока - надалеч от тези ограничавания. Колективното ръководство на някогашните китайски президенти Ху Цзинтао и Цзян Цзъмин отстъпи място на личен режим, доста сходен на този на Путин. Малко са шефовете на запаси, които ще бъдат склонни да оставят своите портфейли от активи на положителната воля на Си.
Реклама
Във всеки случай притежателят на най-големите запаси - Китай, по формулировка не може да употребява личната си валута за задгранични запаси.
По-малко запаси
В подобен случай по какъв начин ще бъде наранена интернационалната валутна система от глобите против Русия? За да се отговори на този въпрос, е значимо да се има поради, че страните държат запаси по две аргументи: с цел да се намесват на валутния пазар за да смекчават нежелани съмнения и като боен сейф, който да бъде употребен при геополитически спор или друга изключителна обстановка.

На процедура еднакъв фонд от запаси може да се употребява и за двете цели: за пазарни интервенции в естествени условия и за незабавни покупки при рецесия. Спомняме си по какъв начин съюзническите сили са употребявали своите златни и валутни запаси за намеса на валутния пазар през 30-те години на предишния век и по-късно за закупуване на военни материали от Съединени американски щати след експлоадирането на Втората международна война.

Неотдавнашният опит на Русия демонстрира, че " военният сандък " със златни и валутни запаси може да не е толкоз потребен, колкото преди се е предполагало. Неспособността на воденото от талибаните ново държавно управление на Афганистан да получи достъп до доларовите си запаси в Ню Йорк също сочи в тази посока.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Градове Реклама
Следователно поради по-малката полза при спор страните, които обмислят да се откъснат от Съединени американски щати и западния алианс, може да са склонни да поддържат по-малко запаси. Тази промяна би разрешила условия, при които те имат по-малък потенциал за намеса на валутния пазар и ще би трябвало да одобряват по-големи съмнения на валутния си курс.

Разумните държавни управления дават отговор на това допустимо развиване, като укрепват своите финансови системи против валутен риск. Те не разрешават на своите банки и корпорации да поемат прекомерно огромни отговорности в задгранична валута. Преди да стартира войната си, Русия беше тръгнала в тази посока, само че не беше стигнала задоволително надалеч, евентуално тъй като Путин не е съумял да планува големите финансови наказания на Запада. Други държавни управления надали ще създадат същата неточност в бъдеще.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР