Банковите акции в Азия и Европа се паднаха, въпреки уверенията

...
Банковите акции в Азия и Европа се паднаха, въпреки уверенията
Коментари Харесай

Silicon Valley Bank: Акциите на глобалната банка падат, въпреки уверенията на Байдън

Банковите акции в Азия и Европа се паднаха, макар уверенията на американския президент, че финансовата система на Америка е безвредна след срутва на два американски кредиторa, предава „ BBC “.

Спадовете идват, откакто управляващите трансформираха позицията си и в този момент пазят депозитите на клиентите, когато основаната в Съединени американски щати Silicon Valley Bank (SVB) и банката за подписи се сринаха. Джо Байдън даде обещание да направи „ всичко належащо “, с цел да отбрани банковата система. Но вложителите се притесняват, че други кредитори към момента могат да бъдат наранени от изпадането.

Във вторник японският показател на Banks Topix Banks падна с над 7%, като го сложи на курс за най -лошия си ден от повече от три години. Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group, най-големият заемодател в страната по активи, понижа с 8,1% в азиатската търговия в средата на деня. А в понеделник Испания Сантандер и Германия Commerzbank видяха, че цените на акциите им се гмуркат с повече от 10% в един миг.

Доста по-малки американски банки претърпяха даже по-лоши загуби от европейските сътрудници, макар че успокояват клиентите, че имат повече от задоволително ликвидност , с цел да се предпазят от шокови положения.

Нестабилността докара до спекулации , че Федералният запас на Америка към този момент ще спре проектите си да продължи да покачва лихвите, предопределени да укротяват инфлацията.

Байдън излезе с коментар, че хората и предприятията, които са подали пари в Silicon Valley Bank, ще имат достъп до всичките си пари от понеделник, откакто държавното управление се намеси, с цел да отбрани напълно своите депозити.

Много бизнес клиенти бяха изправени пред вероятността да не могат да заплащат на личния състав и доставчиците, откакто средствата им бяха замразени. Кореспондентът на BBC North America Technology Джеймс Клейтън беседва с People, който се реди на опашка през целия ден пред клона на SVB в Menlo Park, Калифорния, с цел да получи вложените си. Тъй като банката към този момент не предлага електронни преводи, хората теглеха парите си след инспекция на касата.

Как се срина банката на Силиконовата котловина?

Silicon Valley Bank – която се специализира в кредитирането на софтуерните компании – беше закрита от американските регулатори , които завзеха активите си в петък. Това беше най-големият неуспех на американската банка след финансовата рецесия през 2008 година Банката се опитваше да събере пари, с цел да включи загуба от продажбата на активи, наранени от по-високи лихви. Думата за проблемите накара клиентите да се състезават за евакуиране на средства , което докара до парична рецесия .

Властите в неделя също поеха банката за сключване в Ню Йорк, която имаше доста клиенти, участващи в криптовалута и бяха обсъждани като институция, която е най -уязвима за сходен банков цикъл.

Американският президент Байдън от своя страна даде обещание, че покриването на депозитите няма да коства нищи на данъкоплатците и вместо това да бъде финансиран от регулаторите на таксите на банките.

Като част от напъните за възобновяване на доверието , регулаторите на Съединени американски щати също разкриха нов метод на банките да вземат незабавни средства в рецесия. И въпреки всичко има опасения, че неуспехите , които се появиха след срутва на различен американски заемодател, Silvergate Bank, предходната седмица, са знак за проблеми в други компании.

Пол Ашърт от финансовата стопанска система съобщи, че американските управляващи са „ работили нападателно, с цел да предотвратят развиването на болест “ . Той посочи:

„ Но заразяването постоянно е било по-скоро за несъизмерим боязън, тъй че бихме подчертали, че няма гаранция, че това ще работи . “

Дани Хюсън, началник на финансовия разбор на бордовите брокери AJ Bell, удостовери:

„ Първият прилив на облекчение е сменен от неедно опасения, че ерата на високите проценти може да бъде по-трудна за някои банки, в сравнение с се смяташе преди.

И изясни:

„ В Съединени американски щати банковите акции се плъзнаха, макар залогът на Джо Байдън, че„ каквото и да е належащо ще бъде осъществено, с цел да се предотврати сриването на повече домизони . “

Политическо проваляне

Неуспехът на SVB наново подхранва дебатите – сходни на тези, следени след финансовата рецесия през 2008 година – за това какъв брой би трябвало да направи държавното управление, с цел да контролира и отбрани банките. Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл споделя, че ще има изчерпателен и транспарантен обзор на срутва.

Байдън прикани за по-тежки правила и акцентира, че вложителите и банковите водачи няма да бъдат пощадени. Той съобщи:

„ Те умишлено поеха риск … по този начин работи капитализмът . “

Все отново републиканският сенатор Тим Скот , обсъждан като евентуален претендент за президент през 2024 година, назова спасяването „ проблематично “. Ето по какъв начин разяснява въпроса той:

„ Изграждането на просвета на държавна интервенция не прави нищо, с цел да спре бъдещите институции да разчитат на държавното управление да се промъкне, откакто поемат несъразмерни опасности . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР