Банкоматите в България намаляват драстично. И това не е добра

...
Банкоматите в България намаляват драстично. И това не е добра
Коментари Харесай

Важно от БНБ за банкоматите. За кого новините са лоши

Банкоматите в България понижават фрапантно. И това не е добра вест, само че единствено за хората с дебитни карти. Процесът е предизвикан от банките и цели да понижи техните разноски по инсталиране на машините, поддръжката и защитата им, оповестява Marica.bg.

Броят на банкоматите у нас се свива непрестанно. Към края на 2022 година АТМ устройствата са паднали до 4977 броя. Това е с 273 броя по-малко по отношение на 2021-ва, когато ATM устройствата са възлизали на 5250 броя.
-->
Това сочат данните на Българската национална банка за безналичните разплащания в страната, които бяха оповестени предходната седмица. Рекордът е бил през 2016 година, когато машините са били 5751 броя.

В огромните градове това съвсем не се усеща и няма заплаха хората да останат без кеш. Просто интервенциите по изтегляне ще им костват повече, защото все по-трудно ще намират банкомат на банката, която е издала картата им.

Така тегленето на пари е най-евтино. В противоположен случай - когато банкоматът е конфигуриран от една банка, а картата е издадена от друга, плащаме ориентировъчно към 1.50 лв..

Сумата не е закрепена, откогато предходната година множеството банки взеха решение да ползват ново предписание при тарифиране на интервенцията " изтегляне на пари в брой ".

Те имат закован най-малко на сумата, а в действителност действието се тарифира като % от изтеглената сума. Така хората имат интерес да теглят повече едновременно, с цел да избегнат таксите.

Проблемът обаче виси със страшна мощ за дребните обитаеми места, които са изправени пред риска да останат с малцина банкомати или напълно без никак.

Селото е с над 2500 поданици, през октомври м.г остана без банкомат и възрастните и работещите (а в Стамболийски има огромно дружество, което изплаща заплатите по банков път) трябваше да бият километри път, с цел да се снабдят с кеш. " Обикновено вървя до Куртово Конаре, и то няколко пъти, тъй като лимитът ми за изтегляне е 400 лв. ", споделя пенсионерка.

Тенденцията е ясна - кешът лека-полека се отдръпва. За сметка на това ПОС терминалите у нас нарастват до 124 082 броя. Миналата година устройствата за заплащане в комерсиалните обекти са били 111 346 , а по-миналата - 102 988, демонстрират данните на Българска народна банка.

Това обаче не взема решение изцяло казуса с неналичието на кеш. Дори и в упоменатото Ново село огромните магазини са се оборудвали с ПОС терминали, само че надалеч не всички. Съществува обаче и друга специфичност при заплащанията с карта - доста търговски обекти са поставили най-малко за покупката от 5 лв., над който може да се употребява карта.

Причината е, че за дребните покупки таксата, която ще заплати търговецът, е прекомерно огромна. Някъде пък отхвърлят да продават единична покупка на кутия цигари с безналични пари, тъй като при тютюневите произведения комерсиалната отстъпка в действителност е дребна, а таксата от ПОС терминала в допълнение я „ изяжда “.

От пандемията насам, когато заради хигиенични съображения се подтиква безкешовото заплащане по магазините, пазарим до 100 лв., без да вкарваме ПИН код. 

Според Българска народна банка междинната покупка в България на ПОС терминал през предходната година е била 58 лв., а в чужбина - малко над 100 лв.. Общата стойност на заплащанията с карти възлиза на 24.9 милиарда лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР