Банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., престават

...
Банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., престават
Коментари Харесай

Окончателно! От 1 февруари тези банкноти престават да бъдат законно платежно средство

Банкноти с номинална стойност 20 лв., емисия 2005 година, престават да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 година, припомнят от Българска народна банка. Припомняме, че Управителният съвет на Централната банка в края на предходната година взе решение те да бъдат изтеглени от обращение, оповестиха от Централната банка.

От началото на идващия месец двайсетолевките от тази емисия стопират да бъдат законно платежно средство. С тях няма да може да се пазари в магазина, нито да бъдат връщани като ресто.

Единственият вид е те да бъдат обменени на касите на Българска национална банка. В Пловдив това може да се случи в Касовия център на „ Скобелева майка “. Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничаване на количеството, без такса и без краен период на обмяна.

Основна тяхна характерност е бледолилавият цвят. На лицевата страна на банкнотите е изобразена символиката на Българска народна банка – част от постройката и емблемата на Централната банка. На противоположната страна пък е поместена имитация на първата българска банкнота с номинал 20 лв. от 1885 година.

Към края на октомври 2022 година общият брой на всички банкноти с номинал 20 лева в обращение е над 123 милиона. Това включва въпросните лилави банкноти, емисия 2005 година, и тези с лика на Стефан Стамболов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР