Банките всячески искат да изкарат кеша от сметките на българите.

...
Банките всячески искат да изкарат кеша от сметките на българите.
Коментари Харесай

Дялкат с такса големите сметки в банките

Банките по всякакъв начин желаят да изкарат кеша от сметките на българите. След като неотдавна три от най-големите финансови институции оповестиха, че стопират да одобряват депозити, в този момент пробват да лимитират сумите, които стоят и по разплащателни и други сметки на физически лица.

От 1 август Пощенска банка разгласи, че ще таксува с още една месечна такса огромните си инвеститори. Тя е за предпазване на парични средства по платежни /разплащателни и спестовни/ сметки в лв. и евро за всеки ден, в който общото салдо по всички сметки на един клиент надвишава 400 000 лв. /или равностойността им в друга валута/. Таксата е в размер на 0.70% на годишна база върху превишението над 400 000 лв..

Първа капиталова банка /ПИБ/ също ревизира цената си като под индиго с съперника си. Тя също вкарва комисиона за обща дневна наличност по сметки на клиент, надвишаваща 400 000 лв. - към този момент за контракти за сметки (независимо от техния вид), подписани след 5 август тази година. Но и това ще се промени. ПИБ дава времеви толеранс на клиентите си с доста пари да намерят къде другаде да ги вложат и в случай че не намерят вид, от 5 октомври ще полза със същата комисиона и със задна дата всички сметки. За „ милионерите “ - хората с дневна наличност над 1 000 000 лв., комисионата от 0.70% на годишна база се ползва незабавно, без значение по кое време е открита сметката.

Опитът демонстрира, че когато огромните играчи на банковия пазар вкарат някаква политика, малко по малко тя се ползва и от по-малките финансови институции.

Причината за новите удръжки най-вероятно се крие във обстоятелството, че по банките бяха вложени огромни суми пари поради корона рецесията и сигурността в спестяването " бели пари за черни дни ". Българите не са рискови играчи и доста рядко влагат парите с в нещо друго от депозити и/или имoти. Така през 2020 година, белязана от шока около COVID-19, станахме очевидци на стремително трупане на пари по банките. По данни на Българска народна банка имаше месеци, когато физическите лица икономисваха по към 250 милиона лв..

След като банките стопираха да одобряват депозити, доста хора не започнаха съществени стъпки и просто трансферираха парите си в елементарни разплащателни сметки. И при депозитите, и при разплащателните сметки лихвата е нула.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР