Банките вече са започнали да вдигат лихвите по кредитите -

...
Банките вече са започнали да вдигат лихвите по кредитите -
Коментари Харесай

Банки изненадаха стари клиенти с двоен скок на лихвите по ипотеки

Банките към този момент са почнали да подвигат лихвите по заемите - както на новоотпуснатите, по този начин и по действащи контракти. При някои ипотеки скокът на лихвата от септември даже е двоен. Това сигнализираха в обществените мрежи сюрпризирани клиенти, с заеми подписани преди години.

Потребител се оплаква, че " Уникредит Булбанк ", без да го уведоми, е увеличила този месец лихвата на ипотеката му в евро от 2.9% на 5.16% - растежът е съвсем двоен. Друг дава образец с " Прокредит Банк ", която още в края на август е предизвестила, че заемът му поскъпва с процентен пункт (по-точно с 0.98%) поради покачване на показателя EURIBOR, с който е вързана лихвата. По същата причина ПИБ е нараснала при започване на октомври с 0.5 п.п. лихвата на всички свои бизнес клиенти. ОББ пък разгласи, че от този месец вдига с 0.11 процентни пункта ипотеките, които предлага за нови клиенти. Наред с това множеството банки стопираха промоциите си от лятото за жилищни и потребителски заеми.

Хората и компаниите, теглили заеми преди години, са неприятно сюрпризирани от светкавичната реакция на българските банки след решенията на ЕЦБ от юли и септември да усили основни лихви в опит да охлади кредитирането и инфлацията. Още повече, че банкови специалисти ни уверяваха по какъв начин новият тренд към повишаване на лихвите у нас ще върви плавно, на стъпки, като първо ще се подвига доходността по депозитите, след това лихвата на новоотпуснатите заеми и едвам на идващ стадий - на старите заеми. И че при огромната конкуренция сред банките у нас, те няма да бързат да оскъпяват заемите за своите клиенти.

Да, но не. Причината за бързото покачване на лихвите по настоящи заеми е методът, по който те се образуват. Той е посочен в контракта с банката и по тази причина хората с заеми е добре да си напомнят какво написа в него. Там пише и при какви условия и какъв брой постоянно в годината лихвата може да бъде променяна.

Тези, които имат заеми с закрепени лихви, може да бъдат спокойни. Това обаче е най-малък дял от отпуснатите заеми у нас, съвсем няма дълготраен кредит с закрепена рента, или в случай че има, тя работи единствено година, две, три, най-вече пет от проекта за погасяване.

Лихвата в болшинството случаи е формирана от два съставния елемент - плаващ и закрепен, и точно плащият в последните месеци пораства нагоре. При някои банки това е пазарният индекс EURIBOR (средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро). При други базата е средната рента по депозитите в българските банки, която се обявява от Българска народна банка всеки месец, при трети - ОЛП (основния лихвен процент), четвърти са избрали композиция от разнообразни парамерти.

EURIBOR  в последните 7 години бе негативна големина, само че от няколко месеца потегли внезапно нагоре - сега е 1.3% за тримесечния показател, 1.8% за шестмесечния и 2.6% за 12-месечния. ОЛП шест поредни години бе нула, само че от октомври е 0.49%. Така че семействата, теглили левови кредити от банки, които се водят от стойностите на EURIBOR и ОЛП, ще са първите и най-потърпевши от новата политика на стягане на кредитирането. А в случай че заемите им са в евро - сигурно лихвата е обвързана с EURIBOR. 

Движение на 6-месечен EURIBOR



Повечето банки у нас (както е видно от таблицата по-долу) са приели за база при опреляне на лихвите по заемите приблизително месечните нива на лихвите по депозитите, които към този момент съвсем не са помръднали, макар че няколко по-малки банки започнаха към този момент покачване на доходността на спестяванията.

Не би трябвало да забравяме обаче, че банките може да решат да покачат закрепената съставния елемент, като разгласят, че има условия на повишен риск. Което и правеха в годините с нулеви лихви по депозитите и минусови пазарни показатели, вместо съразмерно на тях да понижават лихвите по заемите.

Прочетете още веднъж договорите си, поучават кредитни специалисти. Така ще си припомните освен котвата (т.нар референтен лихвен процент), която банката е избрала за установяване на лихвите по заемите, само че и по кое време може да очаквате смяна в размера ѝ. Някои банки са решили да правят промени в лихвите по заемите само един път в годината, други два пъти или четири, а има три банки, които са обявили, че ще ги преразглеждат всеки месец.

Освен това другите банки по друг метод реагират на изменение на референтния показател - някои са определили, че ще трансформират лихвата по настоящите заеми, само когато изменението на РПЛ е с повече от 50 базисни пункта, други с 30, трети с 25. 



                                                                                                                                                       Източник: Моите пари

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР