Банките в еврозоната затегнаха допълнително кредитните си стандарти през третото

...
Банките в еврозоната затегнаха допълнително кредитните си стандарти през третото
Коментари Харесай

Банките в еврозоната продължават да затягат кредитирането

Банките в еврозоната стегнаха в допълнение кредитните си стандарти през третото тримесечие на актуалната година заради възходящите лихвени проценти и влошаващата се икономическа конюнктура, уточни ЕЦБ при показване на последното си тримесечно изследване за банковото кредитиране.

Въпреки че темпото леко се забави, кредиторите в еврозоната продължиха да стягат вътрешните си насоки и критерии за утвърждение на бизнес заеми. По-строги стандарти бяха наложени и за ипотеките и другите потребителски заеми.

Банките стегнаха стандартите си за разпределяне на заеми на компании и семейства през трите месеца до септември, като се позоваха на скептицизма за стопанската система, само че и на по-ниската ликвидност вследствие на стягането на политиката на ЕЦБ.

" По-високите усещания за риск, свързани с икономическите вероятности и характерната обстановка за кредитополучателите, по-ниската приемливост към риска и по-ниските ликвидни позиции на банките способстваха за това стягане на кредитните стандарти ", означи ЕЦБ.

Делът на банките кредиторки, които са създали критериите си за утвърждение на заеми по-строги, е по-висок през трите месец юли - септември, в сравнение с самите те предвидиха три месеца по-рано, изключително във връзка с ипотечните и потребителските заеми.

" За четвъртото тримесечие на 2023 година банките от еврозоната чакат по-нататъшно, въпреки и по-умерено чисто стягане на кредитните стандарти за формени заеми и като цяло непроменени кредитни стандарти за заеми за семейства за покупка на жилище ", сподели ЕЦБ и добави, че " за потребителските заеми банките от еврозоната чакат по-нататъшно доста чисто стягане ".

Стартиралото от 2003 година тримесечното изследване дава визия какъв брой мощно невижданото стягане на паричната политика на ЕЦБ (рязкото повдигане на лихвите) лимитира кредитирането - основен канал, посредством който централните банкери се стремят да върнат инфлацията до 2%, без да дерайлират затруднената европейска стопанска система.

Въпреки че членовете на ЕЦБ алармираха, че ще спрат повишението на лихвените проценти тази седмица след 10 поредни нараствания, те не престават да предизвестяват, че забележителен резултат от тези дейности към момента не се е появил в стопанската система.

Въздействието от лихвената политика на ЕЦБ върху банковия бранш е видимо. Кумулативното чисто стягане на кредитните стандарти от 2022 г.  насам " беше значително, което е в сходство с продължаващото доста намаляване на динамичността на кредитирането ", уточни ЕЦБ в своя отчет.

Търсенето на заеми също спадна за всички категории заеми през третото тримесечие.

Търсенето на заеми измежду компаниите и семействата продължава да спада " мощно " на фона на високите разноски за заеми и влошаващите се стопански вероятности. Въпреки че беше по-сдържан спрямо предходните тримесечия, спадът въпреки всичко надвиши личните упования на банките, сочи още последното изследване.

" Подобно на последните тримесечия, спадът на чистото търсене беше доста по-силен от упованията на банките, движен основно от по-високите лихвени проценти, както и от по-ниските закрепени вложения за компаниите и по-ниското доверие на потребителите и влошаващите се вероятности на жилищния пазар за домакинствата`, сподели ЕЦБ.

Банките чакат по-нататъшен, въпреки и по-слабо изразен спад в търсенето на всички типове заеми през четвъртото тримесечие.

Анкетата също по този начин сподели, че на банките им е било по-трудно да обезпечат финансиране през третото тримесечие, изключително от клиенти на дребно, което отразява по-силната конкуренция за депозити.

Мерките на ЕЦБ за понижаване на нейния финансов баланс - посредством оставяне до падеж на части от облигационния й портфейл и приключване на евтини дълготрайни заеми – способстваха за влошаващата се кредитна среда, като резултатите евентуално ще се засилят през идващите шест месеца. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР