Банкитe ще продължат да приемат заявления за отсрочване на кредити

...
Банкитe ще продължат да приемат заявления за отсрочване на кредити
Коментари Харесай

Банките ще продължат да отсрочват кредити до 30 септември

Банкитe ще продължат да одобряват заявки за отлагане на заеми до края на септември. Във вторник Българска народна банка им е разрешила да удължат използването на мярката, чийто период изтече на 22 юни.

Интересът от страна на жители и компании краткотрайно да преустановят изплащането на кредитите си бе доста огромен. Банките бяха залети с претенции за кредитна почивка още в първите дни след старта на акцията. Струпването на доста преписки забави разглеждането и утвърждението им със седмици и даже с месец. Мярката стартира в средата на април в поддръжка на хората и на бизнесите, изпаднали в усложнение болести ковид. 

По данни на Асоциацията на банките в България до 30 юни общо е разсрочен дълг за към 8.5 милиарда лв.. Сумата съставлява 14-15% от кредитния портфейл на банките. Близо 110 000 бяха подадените до 22 юни заявки за краткотрайно прекъсване на вноските по заеми. 

Исканията може да се подават и електронно, като всяка банка е разгласила на уеб страницата си формулярите, които би трябвало да се попълнят. Кредитната почивка е от 3 до 6 месеца - време, в което от длъжниците не се търси погасяване на заема, без това да се смята за просрочие и без да се вписва в Централния указател. Според напътствията на Българска народна банка банките нямат право да договарят нови лихви в границите на мораториума, нито да събират такси от клиентите, които желае отлагане.

Още при започване на мярката обаче се появиха недоволства, че  след гратисния интервал задължението към банката става по-високо от първичната сума по погасителния проект.  Банките обясниха, че това не се дължи на повишение на лихвения %, при който е подписан контракта, нито на спомагателни такси. Причината е новият погасителен проект, който се удължава със същия брой месеци, с които е било отсрочено изплащането на заема, като лихвите през гратисния период не се опрощават, а се трансферират върху остатъка от дълга.

Проучване на " Моите пари " демонстрира, че гражданите са отсрочвали предимно потребителски кредити, като са избирали оптималния гратисен интервал от 6 месеца. Все още няма данни какъв е делът на отсрочените фирмени заеми и този на семействата. 

От Българска народна банка оповестиха, че към този момент всеки месец ще дават информация за постъпилите и утвърдени претенции до банките за отлагане на отговорностите. По данни на Българска народна банка към 31 май в трезорите са подадени близо 102 000 заявки. Към същата дата утвърдените заявки са 80 300 с брутна балансова стойност 6.064 милиарда лева Това съставлява съвсем 10% от кредитния портфейл на банките, включили се към мораториума към края на април, показват от Българска народна банка.

Проблем се оказаха някои разлики в условията, при които банките одобряват кредитните ваканции. Общото предписание по напътствията на БНБ бе от облекчението да се възползват жители и компании, които към 1 март 2020 година са били постоянни платци или са имали не повече от 90 дни просрочие по заема си. Част от банките нямаха условие досега клиентът да потвърждава, че е с намалени доходи или скъсен поради пандемията. Някои от трезорите обаче разрешаваха отлагане на заеми единствено при безработица, неплатен отпуск, понижаване на заплатата с най-малко 30% или при заболяване от COVID-19, потвърдено с представяне на болничен лист и епикриза.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР