"Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното!", обобщи председателят на

...
"Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното!", обобщи председателят на
Коментари Харесай

Председателят на БСК: Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното

"Банките съществуват поради бизнесмените, а не противоположното! ", заключи ръководителят на БСК Радосвет Радев, по време на полемика "Бъдещето на парите ", оповестяват от работодателската организация.

Радев е подчертал, че колкото и да са положителни ограниченията за поддръжка на бизнеса, изпълнявани през Българската банка за развиване /ББР/, ползата към тях е прекомерно невисок, а една от аргументите е, че евентуалните бенефициенти нямат задоволително информация за изискванията и процедурите за кредитиране.

Той е цитирал данни от изследване на БСК, съгласно които едвам 3-4 % от интервюираните декларират, че са се възползвали от ограниченията през ББР, а за всички останали те са или неприложими, или незнайни. На този декор, към 90 на 100 от ресурса на ББР за гарантиране на заеми е неусвоен.

"Ако за 14-те хиляди огромни предприятия достъпът до финансиране съществува, то за 393 000 микро-, дребни и междинни компании неналичието на ликвиден запас е проблем, защото те не разполагат с нужната експертиза и финансови екипи ", е показал Радев.



"Обявяването на рецесията в България, първото изключително състояние, завари банковата система с 94 милиарда лева заеми към българския бизнес. В интервала март-юни за 10 на 100 от тази сума бяха замразени главниците. Тази почивка завършва на 31 декември. В реалност, достъпът до финансирането е трогателен тогава, когато икономическите условия разрешават да има експанзираща стопанска система. 2020 година бележи стопанството на България с старания за съхраняването му. Прекрасни са новините, че някои банки не са спрели да финансират някои свои клиенти. Банките са извънредно деликатни и претенциозни, само че въпреки всичко на тях се крепи финансовото здраве на стопанската система ни ", е коментирал Радосвет Радев.

"Споделям позицията, че в този миг на фирмите им би трябвало ликвидна поддръжка, а не банково финансиране. Това е огорчаващото, че ние имаме една-единствена мярка за поддръжка на ликвидността и тя е за дребните предприятия. В реалност, има доста благоприятни условия, само че те сработват доста мъчно или въобще не сработват ", е споделил още ръководителят на БСК. Той е припомнил, че преди половин година бизнесът изиска, редом със здравния щаб, да има и щаб, който да се занимава с стопанската система и с финансите.

"Тогава, за жалост, получихме една ехидна усмивка в жанр "Какво желаете? ". Ние желаеме това, което допускам желае цялото общество - да си съхраним стопанството, тъй като то е това, което може да ни изведе напред, да изкарва и парите за лекарите ", е споделил още Радосвет Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР