Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани

...
Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани
Коментари Харесай

Нови такси при теглене от банкомат - прибират процент от сумата

Банките не престават да подвигат таксите си за обслужване на жители и компании. Някои от най-големите финансови институции направиха промени в цените си, а други приготвят промени, които скоро ще влязат в действие, написа в. " Труд ".

Най-съществената смяна е въвеждане на правилото при изтегляне от банкомат да не се взима закрепена такса, а % от сумата, както е при изтегляне на пари в брой от офис на банката. От 30 август Банка ДСК промени цената си, като при изтегляне от банкомат на същата банка таксата стана 0,15%, само че не по-малко от 0,30 лева, а при изтегляне от банкомат на друга банка таксата е 0,20% от сумата, само че не по-малко от 1,50 лева

Същата такса от 0,20% от сумата, само че не по-малко от 1,50 лева, към този момент се заплаща и при изтегляне от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха закрепени на 0,30 лева за изтегляне от банкомати на банката и 1,50 лева за други банкомати. С повишението на таксите на банките доста хора закриват част от сметките си. Наред с това доста жители започнаха да теглят едновременно по-големи суми, с цел да употребяват банкоматите по-рядко и надлежно да заплащат по-малки такси.

 Друга смяна е, че такса за изтегляне от банкомат към този момент се заплаща и за карти на Банка ДСК, които до момента бяха освободени от тази такса, като да вземем за пример ДСК-ISIC и Младежка карта.

Пощенска банка пък подвига таксите за разкриване и обслужване на някои сметки от 5 октомври. Например таксата за разкриване на взаимна сметка, която могат да употребяват двама съпрузи, нараства от 10 лева на 15 лева, а таксата за обслужване на такива сметки се покачва от 8 лева на 12 лева на месец. Съществена смяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще заплащат такса от 0,12 лева освен за СМС вести за касови интервенции и преводи, само че и за други електронни известия за придвижване на пари по сметката им. Таксата за разкриване на общоприета спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лева, на 3,50 лева, в случай че е без дебитна карта, и на 2 лева, в случай че е с дебитна карта. А месечната такса за обслужване на общоприета спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2,50 лева на 3 лева Въвеждат и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лева, като в този момент тази услуга е безвъзмездна, написа " Труд ". Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка пък ще нарасне от 2,50 лева на 4 лева, като няма значение дали парите се движат сред сметки на еднакъв или на разнообразни клиенти. 

Неотдавна още една банка вкара такса за предпазване на огромни суми в сметки на жители. От 1 август ОББ вкара такса от 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един жител, надвишаваща 1 млн. лева или тяхната равноценност в непозната валута. От началото на месеца банката понижи и прага за наличностите на сметки на компании, за които събира такса предпазване. За наличия над 500 хиляди лева банката към този момент събира такса от 0,8% годишно, до момента в който през предишния месец таксата беше 1%, само че единствено за суми над 1 млн. лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР