Банките продължават да увеличават печалбата въпреки намалените приходи от лихви.

...
Банките продължават да увеличават печалбата въпреки намалените приходи от лихви.
Коментари Харесай

Печалбата на банките продължава да расте

Банките не престават да усилват облагата макар понижените доходи от лихви. Това демонстрират данните на Българска народна банка към края на септември.

Печалбата на бранша за деветте месеца на годината е в размер на 871.8 млн. лева, оповестява в днешния си брой " Капитал daily ". Това е стесняване с 18.8% по отношение на година по-рано, само че през предходната година върху резултатите еднократно имаше въздействие от договорката по придобиването на интернационалната картова организация Visa Europe. Извънредният приход през предишното лято беше оценен от Българска народна банка на 186 млн. лева Ако в този момент се извади този еднократен бонус, облагата към септември тази година е по-ниска, само че единствено с към 2%.

Това евентуално отразява и различен еднократен резултат - от по-съществена загуба за една от огромните банки. Данните за обособените кредитни институции към деветмесечието демонстрират, че ОББ регистрира загуба от 81.4 млн. лева, което смъква и общия резултат на системата. При ОББ тази загуба обаче е в резултат на направени корекции посредством обезценки, разпознати при
дю дилиджънса още преди продажбата й.

Отчетните по-големи разноски за обезценки за една банка понижават и мощния принос, който имат през годината по-ниските обезценки към образуването на облагата. Към деветмесечието те са в размер на 537 млн. лева общо за системата, като на годишна база спадат с 5.2% при двуцифрен ритъм на понижение предходните тримесечия (27.6% към юни 2017 г.).

Така или другояче, на банките може да им се наложи от следващата година да стартират още веднъж да вършат повече разноски за обезценки поради нови регулации. Причината за това е поръчката на централната банка да приложи тласъци за понижаване на равнището на необслужваните заеми и да приспособява разпоредбите на Европейската централна банка за отчитане на необслужваните заеми. Така почивката след отминалите стрес проби и оценката на активите през 2016 година, за които банките интензивно чистеха портфейлите си, може да завърши с отминаването на тази година, показва изданието.

Необслужваните заеми в банковата система понижават, като към края на септември те възлизат на 9.305 милиарда лева (при 9.462 милиарда лева в края на юни). Делът им в общата сума на брутните заеми и задатъци понижава до 11.45% (при 12.11% към юни).

Въпреки че продължава наклонността на стесняване на чистия лихвен приход, годишният му ритъм на намаляване за деветте месеца е по-малък – 4.72%, спрямо този за шестте месеца (5.2%).

За деветмесечието кредитирането регистрира по-високи темпове на напредък спрямо тези към полугодието, демонстрират данните на Българска народна банка. Ръстът е главно при семействата, само че и фирменото кредитирането към този момент е с растеж над %. Най-висок годишен ритъм на повишаване регистрират жилищните заеми – 5.27% до 9.2 милиарда лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР