Банките отчитат 454 млн. лв. чиста печалба за първите четири

...
Банките отчитат 454 млн. лв. чиста печалба за първите четири
Коментари Харесай

Банките отчитат 14.5% ръст на печалбата си

Банките регистрират 454 млн. лева чиста облага за първите четири месеца на годината. Ръстът спрямо април 2018 година е 14.5%. Това е следващ месец на впечатляващи двуцифрени растежи на облагата на банковата система у нас на фона на невиждано ниските лихви, задържали се повече от година. За цялата 2018-а трезорите реализираха облага от 1.67 милиарда лева - с  40% повече от миналата година, което е връх от финансовата рецесия отпреди 10 години.

Кредитите и депозитите в банките не престават да порастват. В края на април отпуснатите банкови заеми на бизнеса и семействата към този момент са 62.3 милиарда лева, а спестяванията доближават 91.6 милиарда лева Засиленото кредитиране и съвсем нулевите разноски по влоговете са причина от лихви трезорите да завоюват 912.6 млн. лева през първите четири месеца, което е с 5.5% повече отпреди година. 
Двойно по-бързо обаче порастват чистите доходи от такси и комисиони. От януари до април трезорите са събрали 360.8 млн. лева, което е с 10% повече от предходната година. През последните години с нарастване на таксите банките се пробват да компенсират спадащите доходи от лихви.

За положителните финансови резултати на банковата система способстват и по-малките разноски за изчистване на неприятни заеми. През първите 4 месеца на предходната година разноските за амортизация на необслужваните заеми са били 131 млн. лева, до момента в който тази година към 30 април са 110 млн. лева. 

Всички банки с необслужвани заеми над 5% от кредитния си портфейл трябва да основат специфична тактика за ръководството им, която да се извършва от преднамерено основани за задачата административни структури по в детайли написани правила. Това плануват " Насоките за ръководство на необслужвани и преструктурирани експозиции на Европейския банков орган ", оповестени тези дни от Българска народна банка. Под необслужвани се имат поради вземанията, по които има някакво просрочие - без значение какъв брой дълъг е периодът на закъснение на заплащането, или по които длъжникът е постоянен, само че финансовото му положение се е влошило. По данни на Българска народна банка под тази дефиниция към края на март 2019 година попадат банкови вземания за 6.71 милиарда лв., или 7.4% от общия кредитен портфейл на банковата система.

КОНТРОЛ

До края на юни Европейската централна банка би трябвало да завърши прегледа на активите на шест банки у нас по отношение на кандидатурата ни за влизане в чакалнята на еврозоната. Проверяват се трите най-големи банки: Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, както и три банки с преобладаващо българско присъединяване: Първа капиталова банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР