Банките и особено това, което се случва в УниКредит неизбежно

...
Банките и особено това, което се случва в УниКредит неизбежно
Коментари Харесай

Банките и финтех компаниите трябва да са партньори, а не конкуренти

„ Банките и изключително това, което се случва в УниКредит„ неизбежно имат потребност от финтех сътрудници, тъй като посредством тях, а и виждайки барометъра, който те залагат на пазара, това в допълнение ни кара да се развиваме доста повече – било то в частта на дигитализацията, било то за редуциране на времето за взимане на решение при кредитен артикул или пък за услугите, които предлагаме напълно отдалечено в цифровите канали. Това е способът, който използваме през последните доста години и главно интегрираме в цифровите канели, които имаме “, това съобщи Виктор Стоянов, шеф Алтернативни канали на УниКредит Булбанк, който постави начало на третия панел от Петия банково-финансов конгрес „ Бъдещето на парите “, проведен от списание „ Мениджър “.

Той раздели процесите, които банката следва, на две.

„ Първо по какъв метод съумяваме да помогнем на клиентите да изместят банкирането в цифровите канали. При нас това се случва главно с мобилното банкиране, което от 10 година е на пазара. Около 95% от всички заплащания, които се случват в границите на банката, се правят по цифрови канали. Това сме го постигнали “, изясни той.

По думите му другият фактор е скоростта, с която обещано заплащане се прави.

„ Предлагаме доста услуги  с присъединяване на софтуерни и финтех компании. Изцяло отдалечено, през мобилната апликация, клиент може да свърши съвсем всичко – да си вземе овърдрафт, да си вземе потребителски  кредита, да бъде оценен и в последна сметка да подпише документите в самата апликация. За мен това е единствено прийом да стартираме да предлагаме по-бързи отдалечени услуги. Считам, че това е пътят, който би трябвало да вървим напред - ръка за ръка с подобен вид компании, които ни оказват помощ нещата, които с години наред са се случвали във физически местоположения, да бъдат цифровизираме “, изясни Стоянов.

Той е безапелационен, че най-лошото нещо е да се пробва книжен развой да бъде цифровизиран едно към едно . „ Осъзнавайки каква е потребността и процесът, който съществува, би трябвало да го решим напълно цифрово, градейки го от нулата, а не просто да бъде цифровизация на книжен развой “, добави Стоянов.

„ През последните три години в УниКредит използваме доста еластичен метод на работа, създавайки т.нар end to end екипи, в които се концентрира познание на разнообразни хора с друг профил – бизнес насочени, ИТ насочени и така нататък, които работят единствено и само върху нещо съответно “, сподели още той.



Виктор Стоянов / Снимка:   Николай Дойчинов

На въпрос накъде върви света на финансите, Юлиян Маслянков, изпълнителен шеф на Сирма ИншурТех и HRM Solutions, също означи, че в центъра на всичко е скоростта .

„ Вдигането на скоростта идва от потребителя. Той има средствата, с които може да изисква да има висока скорост. Четвъртата софтуерна гражданска война е първата, която се движи от крайния консуматор, а не от огромния бизнес. Според мен бизнес софтуерът върви към предоставяне на опция на бизнес потребителя в една организация като банката да може бързо и съответно да промени всичко, тъй че да отговори на условията на клиента “, сподели той.

Маслянков е безапелационен, че посредством Low-code и No-code решения бизнес потребителя може да моделира един напълно нов развой, а не да копира и цифровизира книжен развой. „ Технологиите стигнаха до такова развиване,  че не е належащо нещата да стават по остарелия метод и внедряването на разнообразни системи да се случват с месеци и години “, добави той.

„ Low-code и No-code решенията разрешават, без да е належащо потребителя да е програмист, той да може да го прави елементарно, бързо и съответно и бързо да стигне до пазара и до крайния консуматор “, сподели още Маслянков.



Юлиян Маслянков / Снимка:   Николай Дойчинов

Управителят на iuvo Благовест Караджов подчертава върху отбраната на финансите, която е основна тематика за всички хора, изключително поради обстановката, в която живеем.

„ 2022 година несъмнено ще бъде запомнена с нашествието в Украйна, само че и с високите цени, двуцифрените темпове на инфлация, понижаване на действителните приходи. Всичко това се съчетава,  поне до първата половина на годината, с нулеви лихви и негативна рентабилност по депозитите “, разяснява той.

„ За вложителите на световните пазари годината също не бе добра, като показателите по интернационалните тържища пропадаха фрапантно. S&P 500 на американската фондова борса потъна с над 20% от началото на тази година. Говорим за изтрити 9-10 трлн. $ стойност. Това е половината БВП на целия Европейски Съюз за една година. Ситуацията на крипто пазарите също е неприятна. Биткойнът загуби 50% от цената си от началото на годината и се намали три пъти от пиковите си стойности “, добави той.

Според него тук е въпросът дали финтех фирмите и всички финансови компании могат да предложат работещи решение на фона на протичащото се във финансовия свят.

„ Затова смятам, че iuvo като компания, която предлага различни форми на вложение в P2P заеми (peer to peer), е много потребна в това отношение.  Ключовото при вложенията постоянно е диверсификацията. Тя пази вложенията ни от сходен вид проблеми “, сподели Караджво.

iuvo е може би най-добре позната платформа в България за вложение в P2P заеми, като тя има клиенти и в страни като Германия, Белгия, Франция, Италия и други, означи то.

„ P2P заеми нормално се случват посредством платформи, които свързват човек, който желае да вземе заем, с подобен, който желае да финансира този заем против съответната рентабилност. iuvo е платформа за P2P заеми с по-различен модел. Ние работим с добре контролирани небанкови финансви институции, които отпускат заемите авансово на крайните кредитополучатели, след което ги качват в нашата платформа. Нашите консуматори могат да видят цялостните елементи за всеки един заем – по кое време му е падежа, данни за кредитополучателя и каква рентабилност ще получи при вложение в съответния заем “, изясни той.

По думите му хубавото на този модел е спомагателната гаранция, която идва от кредитната институция, която дава заема. „ Тя се назовава buyback гаранция, или гаранция за назад изкупуване. Тя пази цената, която нашия консуматор влага – главницата “, добави Караджов.

Той показа и за новия артикул на компанията – iuvoSAVE, който адресира потребностите на хората, които желаят да икономисват и печелят.

„ Споменах за негативната рентабилност, която другояче имат парите ни в банките, а и с помощта на инфлацията. Стремим се да дадем форма, която да пази до някаква степен тези спестяванията. Продуктът е доста елементарен за прилагане – с два клика човек избира сумата, която желае да употребява за тази цел, както и периода, след което незабавно вижда каква ще е доходността в края на интервала “, изясни Караджов.

Повишаването на финансовата просветеност на хората в България е нещо, за което всички би трябвало да работим , с цел да знаят те по какъв начин да реагират на днешните провокации, посочи той.



Благовест Караджов / Снимка:   Николай Дойчинов

На въпрос дали човек може да бъде сигурен, че бързината на софтуерните решения не рефлектира върху опцията неговите активи да се изпарят, Виктор Стоянов от Уникредит сподели, че е нормално да има миг на терзание, тъй като хората усещат, че нямат 100-процентов надзор.

„ Тук отговорността е на банката и на институциите, които оферират запазване на средствата, до каква степен те обезпечават всички тези детайли на сигурност. От погледа си на пазара и особено за банките мога да кажа, че равнището на сигурност е в действителност положително. В УниКредит получаваме питания за какво от време на време нещата са сложни и комплицирани. Това не е тъй като банката желае да затрудни по някакъв метод потребителите, а за сигурност “, сподели той.

„ Специално за мобилното банкиране, където опциите за превод и предел са по-ограничени, процесът е безпределно елементарен и бърз. Въпреки това зад кулисите вървят ужасно доста системи, които наблюдават какво е било държанието на клиента, с цел да се реши дали има потребност от верификация или даден превод да бъде арестуван “, добави Стоянов.

По думите му много постоянно хората стават жертва на измами и не осъзнават какво им се случва, тъй като дават персонални данни, пароли и данни за вход.

„ Няма по какъв начин този миг да бъде преодолян. Тук приказваме за отговорност и от двете страни . За това е значима грамотността, за която към този момент говорихме “, добави той.

Юлиян Маслянков обърна внимание, че няма разлика сред това информацията да бъде разпечатана на няколко листа и да бъде заключена в някакъв сейф и това да се намира в някакъв сървър.

„ Технологично данните са много предпазени по всевъзможен метод. Дори да се разпознава някакъв пробив, той бързо бива запушен. В всеобщия случай се случва тъкмо нещо от този вид обществено инженерство. То обаче може да се случи и от страна на банката. В банката най-сетне опираме до 1-3 индивида, които имат достъп до цялата информация. Дали нещата ще са на хартия или в сървъра, някой постоянно има ключ “, сподели той.

Караджов е безапелационен, че към този момент не можем да живеем без експедитивност на обществените услуги.

„ Живеем в цифров свят, където един интернационален превод не може да трае повече от няколко секунди. Бързината е нещо, с което финансовите институции би трябвало да привикват и да живеят. Не може да се прави нов развой, в който да не се мисли за моментното осъществяване на преводите. Но дано бързината да бъде за потребителите, а ние да мислим повече преди да я изпълним, при основаването на процеса “, сподели той.

Според него финтех фирмите не могат да съществуват без регулации. „ За мен те са нещо потребно. Във финансовия свят те основават доверие. Много финтех компании съществуват с помощта на регулациите “, разяснява Караджов.

„ Open banking стандартите, които се постановат и дават синергия сред банките и финте фирмите са от изгода за бизнеса. В това връзки би трябвало да се внимава регулациите да не стопират някои бизнес модели. Да се постановат регулации върху за бизнес модели, които не са подобаващи за тези регулации. Важно е да има нововъведения и в регулациите “, добави той.

Според Виктор Стоянов „ не може и не би трябвало да има конкуренция сред финтех компаниите и банките, тъй като единствено със синергия можем да станем по-добри “.

„ Трябва да имаме благородно съревнование с финтех фирмите, само че и да си партнираме с тези, които могат да подобрят това, което предлагаме на крайния клиент “, сподели той.

Що се отнася до регулациите, Стоянов е на мнение, че няма по какъв начин даден бизнес да се развива, без всеки един във веригата да не работи.

„ Ако процесът опира до държавна институция X, Y и Z и тя не се е трансформирала през последните 25 години, няма по какъв начин той да се случи. Ние сме подготвени, клиентът го желае, само че крайната точка не е подготвена. Без да има нововъведения от позиция на регулациите, колкото и да желаеме да удовлетворим крайния консуматор, няма да успеем “, добави той.

Генерален сътрудник на събитието: 

Основни сътрудници: , 

С поддръжката на: , 

Партньори на коктейла: , 

Институционални сътрудници: , , , , , 

Медийни сътрудници: , ,, , , 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР