Банката функционира като всяка друга търговска банка, единствената разлика е,

...
Банката функционира като всяка друга търговска банка, единствената разлика е,
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: Вече е забранено политици да вземат кредити от Банката за развитие

Банката действа като всяка друга комерсиална банка, единствената разлика е, че с 99% от капитала главен акционер е страната. Останалият 1% се държи от ДСК. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ ръководителят на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на Българската банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев.

Партньори сме с огромни интернационалните банки. Оттам банката финансира своите интервенции и дава заеми, добави Мавродиев.

Новото управление на банката в мое лице работи по разбора на активността на банката. Когато той е подготвен след съответните месеци, тъй като това е комплицирана активност, ще обявим резултатите обществено. За момента това, което се вижда от обществените отчети е, че банката стои добре, реализира едни от най-високите резултати при миналогодишните стрес-тестове. ББР е може би с най-високата финансова адекватност и най-високия кредитен рейтинг у нас, съобщи Мавродиев.

Точно през днешния ден кредитният рейтинг на банката беше нараснал от "Фич " на BBB+. ББР е единствената банка в България с толкоз висок кредитен рейтинг, акцентира Стоян Мавродиев.

По думите му в ББР има проблематични заеми, само че те са надалеч под равнищата за българската кредитна система. Ако одобрявам, че междинните равнища у нас са към 11%, при нас са малко над 6%. Ние разполагаме с целия инструментариум, с цел да си търсим неприятните заеми. ББР оперира по същия метод както всяка друга банка, съобщи основният изпълнителен шеф на Банката за развиване.

Тази година банката отбелязва 16% растеж на облагата. Имаме едни от най-хубавите индикатори, добави той.

Ние имаме характерна роля – не толкоз да бъдем конкурентни на останалите търговски банки, само че да финансираме стратегически за страната планове. Тази задача на банката е доста значима – отвън спекулациите, ББР ползва европейския стандарт може да отпуска заеми до 150 млн. лева на компания или група от компании за осъществяване на стратегически обекти против съответното поръчителство. По този метод се основават и работни места – това е задачата на всички банки за развиване по света, уточни Мавродиев.

Ние сме естествена банка, в която би трябвало да има баланс сред това да финансираме планове с национално значение и в това време планове, от които банката може да завоюва. Част от тактиката ни е отсега нататък да отпускаме повече заеми на дребния и междинен бизнес, разкри той.

Според Стоян Мавродиев банката за развиване е доста мощен инструмент за икономическо развиване на всяко държавно управление.

Той удостовери информациите, че има провиснал заем от ББР на някогашния член на управлението на Българска социалистическа партия Георги Гергов. Кредитът е провиснал от предходното управление и се обслужва изрядно. В момента, в който има проблеми с този заем, доста бързо ще упражним правата си на кредитори. Няма да има взаимни отстъпки с този заем, в случай че стане проблематичен, както няма взаимни отстъпки за който и да е проблематичен заем. В устава на банката към този момент има възбрана политици да вземат заеми от нея, посочи шефът на ББР.

В отговор на въпрос Мавродиев съобщи, че досега никой до не си е разрешавал да му упражнява политически напън. Аз имам славата на човек, който следва правилата си. Ако има подобен напън, сигурно ще бъде несполучлив, акцентира той.

Мавродиев, който е някогашен ръководител на Комисията за финансов контрол, съобщи че Комисията не е упражнявала напън върху издателя Иво Прокопиев. Гордея се със свършеното в КФН и няма от какво да се срамя. Няма смисъл да разясняваме защитните тези на обвинените лица, сподели Стоян Мавродиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР