Банка ДСК ЕАД взе участие в Комплексна оценка (КО), извършена

...
Банка ДСК ЕАД взе участие в Комплексна оценка (КО), извършена
Коментари Харесай

Банка ДСК устоя на стрес теста на ЕЦБ с убедителни резултати и стаб

Банка ДСК ЕАД взе присъединяване в Комплексна оценка (КО), осъществена от Европейската централна банка (EЦБ) в подтекста на кандидатурата на България за присъединение към банковия съюз.

Процесът по сложна оценка (КО), включващ обзор на качеството на активите (ПКА), стрес тест и развой по сливане на резултатите, се организира в интервала ноември 2018 година – юни 2019 година за шест български банки (трите най-големи по мярка на активите банки и три банки с българска собственост).

Банка ДСК е осведомена и изцяло приема оповестените от ЕЦБ на 26 юли 2019 година резултати от извършения стрес тест.

Прегледът на качеството на активите (ПКА) в Банка ДСК се организира въз основата на обновения от ЕЦБ Наръчник за обзор на качеството на активите Фаза 2 (от юни 2018 г.), с присъединяване на самостоятелна одиторска компания. В резултатите от извършения стрес тест на ЕЦБ е отразен и резултат от заключенията от прегледа на качеството на активите.

Стрес пробата се организира според методологията на Европейския банков орган (EБО), употребена при предходния стрес тест на територията на Европейски Съюз през 2018 година, като задачата му е оценка на устойчивостта на проверяваните банки при хипотетични сюжети (базов и утежнен) с тригодишен небосвод на предугаждане (2019 – 2021 г.), въз основата на допускане за неподвижен баланс към края на декември 2018 година Тъй като в сюжетите не се вземат поради бъдещите бизнес тактики и управнически дейности, базовият и усложненият сюжети на стрес теста не съставляват прогноза по отношение на бъдещите облаги на Банка ДСК.

Резултатите от стрес теста, включващи и тези от прегледа на качеството на активите демонстрират, че коефициентът на базов личен капитал от първи ред (CET1) на Банка ДСК на консолидирана база, би се трансформирал от регистрираното към края на 2018 година равнище от 19%, на 19.1% (за 2019 г.) при базов сюжет и на 12.3% (за 2021 г.) при усложнен сюжет. Това са двете години с най-нисък резултат от 3-годишния интервал за всеки от сюжетите.

Тези резултати са доста над границата от 8% при базов сюжет и 5.5% при усложнен сюжет, и удостоверяват положителното качество на кредитния портфейл на институцията, както и стабилността на финансовата база при положение на закъснение на стопанската система.  

По отношение на финансовата позиция, което е и най-важният резултат от процеса на сложна оценка, Банка ДСК сподели безапелационни резултати и непоклатимост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР