Банк Негара Малайзия (БНМ), Резервната банка на Австралия, Монетарната администрация

...
Банк Негара Малайзия (БНМ), Резервната банка на Австралия, Монетарната администрация
Коментари Харесай

Централни банки и БМР разработиха прототипи на платформа за дигитални валути

" Банк Негара Малайзия " (БНМ), Резервната банка на Австралия, Монетарната администрация на Сингапур, Резервната банка на Южна Африка и Иновационният център на Банката за интернационалните разплащания (БМР) са създали два прототипа за обща плагформа, позволяваща интернационално осчетоводяване на голям брой цифрови валути на централни банки. 

В публично изказване на 22 март БНМ осведоми, че планът, който носи името Dunbar и е под управлението на Иновационния център в Сингапур, е потвърдил, че финансовите институции могат да употребяват издадените от участниците в самодейността цифрови валути за директни преводи на споделена платформа. Това разрешава да се понижи зависимостта от медиатори и, надлежно, да се редуцират разноските и времето за осъществяване на трансгранични интервенции, показва БНМ.   

" Успешното привършване на план Dunbar дава съществено надълбоко знание за метода, по който платформата за голям брой цифрови валути на централните банки може да позволи сложни проблеми в областта на трансграничните заплащания ", показва помощник-управителят на БНМ - Фразиали Исмаил. Той добавя, че планът е тест за значимостта на съдействието сред централните банки за разработване на разплащателни инфраструктури от последващо потомство. И че полученото знание ще се употребява в по-нататъшните проучвания по тематиката.    

Междувременно, шефът на Иновационния център на БМР - Андрю Макормак - означи, че общата платформа е най-ефективният модел за обвързване на заплащанията, само че и най-трудният за реализиране. " Проект Dunbar сподели, че основните опасения за доверието и споделения надзор могат да се решат посредством механизъм за ръководство, изпълним посредством мощни софтуерни средства, полагащи основите за развиване на бъдещи световни и районни платформи ", сподели Макормък. 

Заключенията от плана удостоверяват също, че всяко сходно съглашение би трябвало да предстои на ръководство, признато за уместно от участващите централни банки, в това число да им бъде разрешено да запазят контрола върху приложението на правните правила на юрисдикцията и на валутния режим. 

Според специалистите, планът е разпознал три сериозни въпроса:

- кои субекти би трябвало да получат позволение да държат и разменят цифрови валути на централните банки посредством платформата?

- по какъв начин могат да се опростят презграничните разплащания като се съблюдават регулаторните разлики на обособените юрисдикции?

- какви държавни съглашения ще дават на страните задоволителна сигурност за шерване на витално значима национална инфраструктура като системата за разплащания?

Заключението е, че планът предлага на практика решения за тези проблеми, които се потвърждават посредством създаването на прототипи, демонстриращи техническата потентност за интернационално осчетоводяване чрез споделените платформи за цифровите валути на голям брой централни банки.  

Следващите стъпки са създаването на набор от детайлни регулаторни стандарти въз основа на обзор на правните и контролни рамки на участващите юрисдикции, образуването на комитети за ръководство на плана с капацитет да се трансфорат в ръководещи структури за бъдещи районни платформи. Накрая ще има техническо развиване и широкомащабно тестване на ниво промишлен бранш на районен принцип. 

Както е известно, централните банки се пробват да внедрят новаторските технологии, въведени от софтуерни компании, сред които китайската " Ант груп ". Проектът " Диема " на " Facebook ", прочут в началото като " Либра ", построява световна система за разплащания, която ще може да обслужва личната му постоянна кибервалута (stablecoin) или цифровите пари на централни банки.   

Мощният растеж на цифровите монети, които се разграничават от валутите, издадени от централните банки, са сериозна опасност за съществуващите парични режими и притискат за неотложни диспути за метода на реализиране на трансграничните парични прехвърляния.   
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР